Izvor: Radio 021 | Sreda, 08.01.2020.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izdata građevinska dozvola za parterno uređenje centra Novog Sada, čeka se tender za izvođača

(Foto: Google Maps/screenshot)
Gradska uprava izdala je građevinsku dozvolu za prvu fazu parternog uređenja dela centra Novog Sada i sada se čeka javna nabavka za izvođača radova, saznaje 021.rs.

Reč je o behatoniranju Trga slobode, Pozorišnog trga, prostora gde je sada garaža iza Srpskog narodnog pozorišta, što se najavljuje već godinama. U pitanju su prostori koji nisu sređivani 2004/2005. kada su behatonom popločane Dunavska i Zmaj Jovina ulica, Katolička porta, delovi Pašićeve, Njegoševe i drugi delovi užeg centra.

Dozvolu je Upravi za građevinsko zemljište i investicije izdala Uprava za urbanizam i građevinske poslove 3. januara i za sada se ne može reći kada bi radovi mogli da počnu, jer tender još nije raspisan.

U samoj građevinskoj dozvoli se navodi da su radovi na parternom uređenju okoline SNP-a i Trga slobode procenjeni na 306.624.212,36 dinara bez PDV-a. Ova procena je slična iznosu od 368.576.000 dinara sa PDV-om, koliko je planirano u budžetu Grada i Programu uređenja građevinskog zemljišta. Tačna cena će se znati nakon javne nabavke.

Pomenimo i da je u budžetu Grada navedeno da se za parterno uređenje centra planiraju sredstva i u 2021. godini u visini od 300.000.000 dinara.

Podsetimo da za sada nije poznato kako će tačno izgledati ovaj deo centra grada, jer projekat nije predstavljen javnosti iako je sproveden arhitektonski konkurs koji je u osnovi predvideo da se nastavi behatoniranje centra i smanje zelene površine. Naime, projekat na osnovu kog je dobijena građevinska dozvola je izradio Andzor engineering zajedno sa Đorđe Bajilo arhitekti, Studio MS iz Sombora, Hidrozavod DTD, Geoglobal i Koto iz Beograda, i prema ugovoru sa UGZI-jem, uopšte nisu bili u obavezi da prilikom projektovanja primene rešenja sa arhitektonskog konkursa iz 2018. godine.

Podsetimo, Gradska uprava za saobraćaj i puteve zaključila je i ugovor sa grupom ponuđača koja bi trebalo da analizira mogućnosti proširenja pešačke zone u Novom Sadu, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.