NavMenu

Segedinski tramvaj-voz ići će i do Subotice

Izvor: eKapija Sreda, 08.01.2020. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SB7/shutterstock.com)Ilustracija
Mađarska vlada planira da Segedin učini centrom regiona Južnog Alfelda. Tome između ostalog služi izgradnja mreže regionalnog tramvaja-voza sa Segedinom kao centrom. Investicija obuhvata i Suboticu. O tome je govorio poslanik Fidesa Janoš Lazar, vladin komesar zadužen za razvoj, portalu Promenad iz Hodmezevašarhelja.

Lazar je rekao da je cilj izgradnje tramvaj-voza (tram-train) da se zajednice u regionu koje stagniraju podignu na nivo snažnih gradova srednje veličine i ljudima ponude kvalitet života zbog kojeg vredi ostati u zavičaju. Važan preduslov za to je saobraćaj, jer ako lakše mogu stići do susednog velikog grada, gde će naći usluge koje su im potrebne, onda ne moraju da se presele tamo. Lakši pristup i drugima čini privlačnim život u malom gradu. Političar je rekao da nije nevažno ni to da se električnim pogonom smanjuje i emisija štetnih materijala, navodi se na sajtu gradsubotica.

Linije tram-traina se, međutim, neće izgraditi samo na mađarskoj strani, nego bi povezali i Segedin sa Suboticom. To bi se desilo u prvom koraku, jer se investicije planiraju na širem nivou. Dugoročni cilj je izgradnja Južne pruge, koja bi povezala Debrecin, Bekeščabu, Segedin, Suboticu, Baju i Pečuj. Simboličnim povezivanjem Segedina i Subotice će izgradnja započeti sledeće godine, rekao je Lazar.

Komesar je nadalje savetovao mađarskoj vladi da hitno počne obnovu železničke pruge Budimpešta-Segedin, koja je u veoma lošem stanju. Cilj je da se razdaljina između centra Segedina i centra Budimpešte savlada za maksimalnih 1 sat i 45 minuta. Drugi važan projekat je povezivanje Debrecina i Segedina, pa je predlog da se auto-put br. 47 proširi na četiri trake.

- Tehnologija tramvaja-voza je veoma interesantna, kako od voza postaje tramvaj, odnosno kako tramvaj može funkcionisati kao voz između naselja. Njegova izgradnja u Segedinu biće neka vrsta probe, jer ako se dokaže, može biti primer za reorganizaciju saobraćaja na periferiji Budimpešte, dakle nije slučajno da i Brisel i vlada podržavaju investiciju - rekao je političar.

- Prema procenama bi tramvaj-voz između Segedina i Vašarhelja učinio komfornim dnevno putovanje pet do deset hiljada ljudi. Investicija prilično dobro napreduje. Reč je o složenom tehničko-tehnološkom projektu. Vagoni se grade, 2020-e će biti isporučeni. Radi se na tome da na jesen 2021. krene saobraćaj - rekao je Lazar.

Deonica Segedin-Subotica tram-traina će se početi graditi nakon što bude gotova deonica Segedin-Hodmezevašarhelj. Važno je da se drže rokova, jer kada započne obnova pruge između Subotice i Budimpešte, planira se da se promet prebaci na liniju Subotica-Segedin-Budimpešta. Ako iz bilo kog razloga dođe do kašnjenja, pomerila bi se i obnova deonice pruge Beograd-Budimpešta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.