Izvor: Tanjug | Sreda, 08.01.2020.| 09:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Finska premijerka uvodi četvorodnevnu radnu nedelju

Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)
Nova premijerka Finske Sana Marin (34) založila se za uvođenje felksibilnog radnog vremena u zemlji, koje bi podrazumevalo da se radi četiri dana nedeljno po šest sati dnevno.

- Smatram da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu - izjavila je ona, prenosi Dejli mejl.

Marin, najmlađa predsednica vlade na svetu i majka jednog deteta, na čelu je koalicije levog centra u čijem su sastavu još četiri druge partije koje predvode žene, a od kojih su tri mlađe od 35 godina, navodi list.

Pre nego što je postala premijerka, Marin je bila obavljala funkciju ministarke saobraćaja Finske i na toj dužnosti se zalagala za skraćenje radne nedelje kako bi se pobošao odnos radnika prema poslu i povećala produktivnost, prenosi Tanjug.

U Finskoj se trenutno standardno radi osam sati dnevno, pet dana sedmično.

Predlog je sa oduševljenjem pozdravila finska ministarka prosvete Li Anderson, liderke Leve alijanse.

- Od velike je važnosti omogućiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vreme. To pitanje nema veze s tim što ga predlažu žene, već sa pružanjem pomoći i ispunjavanjem obećanja datih biračima - rekla je Anderson.

U susednoj Švedskoj, gde je takođe testirano šestočasovno radno vreme 2015. godine, rezultati su pokazali da su radnici sretniji, produktivniji i bogatiji.

Ovu praksu su oprobale i pojedine vodeće svetske kompanije. Tako je Microsoft Japan prošlog novembra povukao hrabar potez u nastojanju da poboljša balans između poslovnog i privatnog života radnika uvodeći trodnevni vikend za svoje zaposlene. Rezultati su pokazali da je produktivnost porasla za neverovatnih 39,9%, piše Dejli mejl.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.