Izvor: Politika | Utorak, 07.01.2020.| 13:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stambeni krediti i dalje atraktivni zbog niskih kamata

(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Kamate na stambene kredite i dalje su niske, jer je euribor, koji je merodavan za zaduživanje u evro valuti, i dalje negativan i trenutno iznosi minus 0,38%, pa banke mogu da se pohvale sa tridesetak odsto više odobrenih ovih zajmova u prošloj godini. U 2019. godini Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) osigurala je gotovo 8.000 stambenih zajmova. Broj odobrenih zajmova za krov nad glavom sigurno je i veći, jer ih banke sada odobravaju i bez tog osiguranja. Inače, od osnivanja, NKOSK je osigurao 100.259 takvih kredita.

Stambeni krediti odobreni u domaćoj valuti tek se stidljivo odobravaju i prema podacima NKOSK-a osigurali su 34 takva zajma, što je na nivou statističke greške.

Da nije NKOSK-a ne bi bilo ni preciznog podatka koliko klijenata ima problem sa vraćanjem kredita. Prema njihovim podacima 813 klijenta ne otplaćuje redovno kredit i njihovi zajmovi su proglašeni dospelim, što znači da je NKOSK nastavio da bankama isplaćuje mesečna zaduženja. Prinudno je prodato 477 nepokretnosti.

Kratka anketa po bankama pokazala je da se građani, u proseku, zadužuju na manje iznose, jer je prosečan iznos odobrenog stambenog kredita 40.000–45.000 EUR. To znači da je kreditirani iznos za 20% manji, koliko iznosi obavezno učešće.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.