NavMenu

Antić: Energetski sistem pripremljen i stabilan za ovu zimu

Izvor: Tanjug Utorak, 07.01.2020. 13:08
Komentari
Podeli
(Foto: Mc.rs)
Energetski sistem Srbije je za ovu zimu potpuno pripremljen i stabilan, imamo dovoljno gasa i ostalih energenata, a oko 60 toplana širom Srbije radi u režimu 24 sata dnevno kako bi građani u prijatnoj atmosferi proveli praznike, izjavio je 6. januara, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je to rekao prilikom obilaska radnika JKP Beogradske elektrane kojima je zahvalio što rade 24 sata dnevno kako bi domovi u Beogradu bili topli.

- Pred nama je potpuno stabilan sistem u svim energetskim kompanijama. Dobro smo se pripremili za zimu, svi segmenti dobro funkcionišu, od proizvodnje, prenosa i distribucije elektične energije, preko snabdevanja gasom i ostalim energetnima do pouzdanog rada toplotnih sistema širom Srbije - rekao je Antić novinarima u JKP
Beogradske elektrane, koje je obišao u društvu predsednika Skupštine grada Beograd Nikolom Nikodijevićem.

Prema Antićevim rečima, Srbija ima punu sigurnost snabdevanja gasom, dodajući da je skladište Banatski dvor puno i da u njemu ima više od 500 miliona metara kubnih uskladištenog gasa.

Kad je reč o ostalim energetnima, dodaje Antić, na deponijama Elektroprivrede Srbije (EPS) ima oko 1,6 miliona tona uglja.

- Jedna potpuno sigurna energetska situacija koja nam garantuje jednu normalnu i mirnu zimu. Za sve to smo imali veliku podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da se dobro pripremimo, zbog toga je ovo jedna od godina za koju možemo da kažemo da smo najbolje pripremljeni za zimski period - podvukao je Antić.

Govoreći o radu JKP Beogradske elektrane, Antić je kazao da je to kompanija od izuzetnog značaja za ukupan energetski sistem u zemlji, kao i da Toplana "Novi Beograd" predstavlja najvećeg pojedinačnog proizvođača i distributera u Jugoistočnoj Evropi.

Antić je dodao i da sistem "Beogradskih elektrana" obezbeđuje toplotno grejanje za više od milion Beograđana, da greje više od 315.000 stanova i ukupnu površinu, uključujući i poslovni prostor, od 22 miliona kvadratnih metara.

Ministar je istakao i da je pred tim preduzećem velika investiciona godina, navodeći da beogradske toplane zajedno sa Gradom Beogradom, a uz podršku Vlade Srbije, razvijaju projekat toplodalekovoda od Obrenovca do toplane na Novom Beogradu.

- To je deo jedne dugoročne vizije, jednog stabilizovanja čitavog sistema rada, dodatne energetske sigurnosti, bezbednosti rada i efikasnog korišćenja domaćih resursa - ocenio je Antić.

Očekuje, kaže, da će u ovoj godini biti potpisan ugovor o finansiranju tog projekta, kao i da će ubrzo nakon toga početi radovi na izgradnji toplodalekovoda.

Antić je naveo i da je značajan projekat toplovoda od Vinče, odnosno, budućeg postrojenja za proizvodnju toplotne elektrinčne energije na otpadu, do toplane na Konjarniku.

Osim toga, dodao je Antić, "Beogradske elektrane" imaju u svom sistemu više od 1.600 kilometara mreže, koje, ističe, treba adekvatno održavati, ali i modernizovati.

Podsetio je i da se radi na zatvaranju individualnih kotlarnica, koji su, dodaje, veliki zagađivači grada, ističući da se u 2020. planira gašenje četiri ili pet takvih kotlarnica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.