NavMenu

Grejanje i hlađenje putem direktne ekspanzije gasa - inovativno rešenje preduzeća "Geotempus"

Izvor: eKapija Petak, 20.11.2009. 11:53
Komentari
Podeli

Novosadska kompanija "Geotempus", nedavno je u beogradskoj kompaniji "Polikarbonati" uvela sistem grejanja i hlađenja putem direktne ekspanzije gasa r 407c, što predstavlja jedinstven projekat na našem tržištu.

- Specifičnost sitema se ogleda u tome što se gas direktno šalje preko sonde u zemlju i tako razmenom energije preuzima toplotu ili hladnoću zemlje u zavisnosti od režima rada (grejanje ili hlađenje) - rekao je za "eKapiju" Norbert Ifju, direktor preduzeća "Geotempus", koje se bavi uvozom, projektovanjem i distribucijom toplotnih pumpi.

Za potencijalne korisnike sistema direktne ekspanzije naznačajniji je podatak da je to rešenje 25% efikasnije od sonde punjene glikol vodom, jer je izbegnuta naknadna primopredaja energije usled čega se javljaju toplotni gubici.

- Osnovna razlika u odnosu na druga rešenja je što nema primarne izmene sa vodom, odnosno glikolom. Sonde se mogu postavljati na dva načina - vertikalno ili horizontalno u zavisnosti od terena. Iz jedne vertikalne sonde dužine 35 m može se crpiti 3,5 - 4,5kW energije u zavisnosti od tipa tla. Horizontalne sonde se smeštaju na dubini od 1,8-2m uz minimalni međusobni razmak od 3 metra - rekao je za Ifju, naglašavajući da takvo rešenje nije skuplja od drugih sistema, ali zahteva nešto više prostora.

Kako je objasnio Ifju, svaku sondu kontroliše toplotna pumpa uz pogon iz njenog kompresora gde se energija crpi iz najizdašnije sonde što je automatski regulisano sklopom toplotne pumpe.

Štednja energije i energetska efikasnost primenom toplotnih pumpi postiže se tako što je za prenos energije iz jednog prostora u drugi potrebno uložiti samo jednu trećinu prenete energije.

- To zapravo znači da se iz spoljašnjeg vazduha ili korišćenjem niskotemperaturne geotermalne energije (podzemna voda ili toplota zemlje) može u grejani prostor ubaciti 20kWh toplotne energije pri čemu se za to potroši samo 3-5kWh električne energije za rad toplotne pumpe. Ušteda energije je evidentna, te iznosi i do 80%.

Jedna toplotna pumpa za sve izvore energije

Toplotne pumpe predstavljaju pouzdan, komforan i ekološki način korišćenja obnovljivih izvora energije, dok sistemi toplotnih pumpi umaju veliki stepen uštede energije. Koeficijent iskorišćenosti (COP) zavisi od toga za koji sistem se klijent opredeli i na kakvom geološkom tlu se nalazi objekat. Kolika je prednost toplotnih pumpi govori podatak da će tokom naredne godine u zemljama Evropske unije biti instalirano skoro 450.000 toplotnih pumpi.

- Toplotne pumpe spadaju u najefikasnije sisteme grejanja i hlađenja danas. Od 100% energije koju generiše toplotna pumpa 75% je besplatno jer dolazi iz okolnog okruženja, a samo 25% energije dolazi iz električnih izvora koji se plaćaju- kažu u "Geotempusu".

Sistemi voda-voda koriste geotermalnu energiju podzemnih voda. To su najefikasniji sistemi za grejanje i hlađenje objekata pogotovu na terenima bogatim podzemnim vodama kao što su u našim krajevima. Sistemi vazduh-voda koriste okolni vazduh kao izvor energije, čak i do temperature od -15°C. Ti sistemi se koriste samo u situaciji kada je druga dva nemoguće primeniti, jer imaju najmanju efikasnost.

"Geotempus" bavi se uvozom, projektovanjem i distribucijom toplotnih pumpi marke "Fonko", a zastupnik je i preduzeće "Praski" iz Nemačke i "Calpeda" iz Italije. Kompanija nudi kompletna rešenja za grejanje, hlađenje i pripremu sanitarne vode za poslovni prostor (kuće, hotele, hale itd.) uz uštedu energije od tri do sedam puta u poređenju sa ostalim konvencionalnim sistemima iste namene.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.