NavMenu

Povezivanje Koridora 10 sa Starom planinom - Gradnja najkraćeg puta do zimskih centara mogla bi da počne ove godine

Izvor: Večernje novosti Subota, 04.01.2020. 12:06
Komentari
Podeli
Stara planinaStara planina
Glavni projekat izgradnje najkraćeg puta od Istočnog kraka Koridora 10 do zimskih i letnjih turističkih centara na Jabučkom ravništu i Babinom zubu je završen i ove godine se očekuje izgradnja. Uz konstataciju da će put koštati oko 22 mil EUR, Vidojko Panajotović, zamenik pirotskog gradonačelnika, kaže da će ova saobraćajnica turistima približiti te zimske centre za tridesetak kilometara, a oživeće i sva sela na pravcu od Sopotske petlje kraj Pirota ka vrhovima Stare planine.

- Saobraćajnica se odvaja kod Sopotske petlje, preko Temske, Cerove i od sela Mirkovici ide sunčanom stranom Stare planine u dužini od nekih dvadesetak kilometara. Reč je o sunčanim padinama kojima ide trasa, što znači da će se mnogo manje zadržavati sneg i led, odnosno da će biti laka za održavanje. Osim toga, put će omogućiti svim selima na njegovoj trasi da se revitalizuju, da mogu da se pokrenu poslovi iz oblasti turizma i stočarstva. Što je najvažnije, veliki broj gostiju na Staroj planini je iz susedne Bugarske, ali i iz gradova jugoistočne Srbije i njima će ovaj putni pravac biti kraći za nekih tridesetak kilometara. Grubo probijanje trase je urađeno pre nekoliko godina, a ove godine očekujemo nastavak radova - kaže Panajotović.

Piroćancima će ovi centri biti takođe bliži. Umesto sadašnjih 70 kilometara, koliko je potrebno za put preko Kalne, Inova, Balta Berilovca, Janje i Crnog vrha, završetkom puta koji će se od regionalne saobraćajnice Pirot-Knjaževac, odvajati kod Cerove odnosno Mirkovaca, biće svega dvadesetak kilometara, kao i dodatnih 18 od Pirota. Put prolazi i atarima Rudinja i Zaskovaca, pa se i u ovim selima, gotovo opustelim očekuje boljitak za one koji žele da se bave turizmom i stočarstvom, jer će svoju proizvodnju imati kome da prodaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.