NavMenu

Poslovanje sa Indijcima - Ispuniti obećanja i izbegavati reč "ne"

Izvor: eKapija Nedelja, 05.01.2020. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wael alreweie/shutterstock.com)Ilustracija
Više od 70 kompanija iz Indije posluje u Srbiji, a kako kažu zvaničnici, unapređenje trgovinske razmene i investicione saradnje jedni su od prioriteta u odnosima dveju zemalja. Da bi se ovo postiglo, neophodno je ispuniti ekonomske preduslove, ali veliku ulogu ima i poznavanje kulture jednog naroda, a posebno poslovnog bontona.

Ukoliko potražite savete kako poslovati sa Indijom, pronaći ćete informacije da su Indijci preuzeli veliki broj poslovnih običaja i navika od zapadnog dela sveta. Ipak, savetuje se da bi trebalo da se unajmi lokalni pravni zastupnik i da se nauči dosta o indijskoj kulturi. Kada je reč o jeziku, engleski je široko rasprostranjen.

Napominje se da bi sastanke trebalo ugovoriti nekoliko meseci ranije, a potvrditi termin neposredno pred odlazak u Indiju.

Formalno oblačenje je preduslov za uspešan sastanak, a pokloni su znak prijateljstva i neizostavan su deo poslovnih pregovora. Najbolji su oni koji predstavljaju samu zemlju i kulturu zemlje iz koje dolazite.

Indijci žele da znaju sve o svom poslovnom partneru tokom prvog sastanka, pa se ne bi trebalo iznenaditi mnogobrojnim pitanjima. Kako piše sajt Impeccable, Indijci veruju da ponašanje otkriva karakter osobe s kojom komuniciraju. Titule su izuzetno važne, te uvek u komunikaciji koristite profesionalne titule partnera.


Uobičajeni su radni ručak i doručak. Međutim, večere s poslovnim partnerima van radnog vremena vrlo su retke, pa bi ih trebalo prihvatiti kao veliku čast.

Indijci najviše cene ljude od reči, te je neophodno da ispunite svako obećanje koje ste dali tokom razgovora.

U komunikaciji izbegavajte reč "ne", jer se to u Indiji smatra grubim odbijanjem, pa je bolje da je zamenite izrazom "Pokušaću", koji ukazuje na pristojno odbijanje.

A.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kinezi u Srbiji traže partnere za proizvodnju vagona - Predstavnici kompanije CRCC obišli pogone fabrika Goša i Želvoz

Predstavnici najvećeg kineskog proizvođača i remontera vagona, iz firme CRCC, obišla su farbike šinskih vozila Goša i Želvoz. Predstavnici ove firme su prvo obišli pogone Goše. Najveće interesovanje bilo za proizvodni program fabrike šinskih vozila, njene opremljenosti mašinama, opremom, infarstrukturom, sistemima za proizvodnju, kadrovskim potencijalom i tehnološkim procesom koji se izvodi u Goši prilikom proizvodnje novih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.