Izvor: Politika | Petak, 20.11.2009.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada usvaja Uredbu o fid-in tarifama - podsticajne otkupne cene za električnu energiju koja se dobija iz obnovljivih izvora

Vlada Srbije usvojiće na današnjoj (20. novembar 2009. godine) sednici Uredbu o fid-in tarifama (podsticajnim otkupnim cenama za električnu energiju koja se dobija iz obnovljivih izvora), potvrdio je juče za "Politiku" Petar Škundrić, ministar energetike.

Prema njegovim rečima, usvajanjem te uredbe daće se garancija onim potencijalnim investitorima koji budu dobili status povlašćenog proizvođača da će moći po utvrđenim cenama na bazi podsticajnih mera da plasiraju proizvedenu količinu energije na našem tržištu.

Fid-in tarife su predviđene za sve obnovljive izvore energije, pa će tako pravo na podsticaj imati oni koji budu gradili hidroelektrane snage do 10 megavata, elektrane na biomasu, biogas, deponijski gas, vetar, sunčevu i geotermalnu energiju, otpad i s kombinovanom proizvodnjom na fosilna goriva, pojasnio je Škundrić.

Nova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku", a primena ovih propisa trebalo bi da počne 1. januara 2010. godine.

Takođe je predviđeno da povlašćeni proizvođači energije iz obnovljivih izvora zaključe ugovor s Elektroprivredom Srbije koja bi otkupljivala svu ovako proizvedenu energiju po fid-in tarifama. Taj trošak snosiće potrošači, a ugovor se potpisuje na 12 godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.