NavMenu

Jorgovanka Tabaković najbolji svetski i evropski guverner po izboru magazina The Banker

Izvor: eKapija Petak, 03.01.2020. 14:43
Komentari
Podeli
Jorgovanka Tabaković (Foto: NBS)Jorgovanka Tabaković
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dobitnik je godišnjih priznanja za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera, koja dodeljuje mesečnik The Banker, saopštili su iz kabineta guvernera NBS.

Magazin The Banker, koji je deo Financial Times grupe, svake godine u januaru dodelom nagrade Central Banker of the Year odaje priznanje čelnicima centralnih banaka koji su sa najvećim uspehom doprineli podsticanju rasta i stabilizaciji ekonomija svojih zemalja.

Priznanje se dodeljuje na osnovu odluke redakcije tog magazina i ankete sprovedene među bankarima i ekonomistima, i dodeljuje je se na globalnom nivou, kao i za Evropu, Severnu i Južnu Ameriku, Aziju-Pacifik, Bliski Istok i Afriku.

Magazin The Banker od 1926. godine piše o dešavanjima u svetu finansija i bankarstva.

U obrazloženju ovog časopisa za dodelu priznanja guverneru Jorgovanki Tabaković navedeno je da se nalazi na čelu Narodne banke Srbije od 2012. godine, i tokom tog perioda radila je na jačanju bankarskog sistema zemlje i sprovodila monetarnu politiku kojom je ublažena inflacija i podržana kako domaća tražnja, tako i rast bankarskih kredita.

- Danas je bankarski sistem Srbije visoko likvidan, profitabilan i dobro kapitalizovan, u velikoj meri zahvaljujući politikama i nadzoru NBS. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u prvoj polovini 2019. godine, pokazatelj adekvatnosti kapitala ovog sektora bio je iznad 22%, dok su krediti privredi rasli po stopi od 10% godišnje - saopštili su iz NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.