NavMenu

PAMTIĆU U 2019: Vesna Lapčić

Izvor: eKapija Nedelja, 05.01.2020. 14:16
Komentari
Podeli
Vesna Lapčić, osnivač portala Sveonovcu.rs i izvršna urednica magazina Svet osiguranja, diplomirala je 2007. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na odseku novinarstvo i komunikologija.

Karijeru je počela u nedeljnom magazinu Ekonomist. Pisala je za mesečne magazine Bankar, Preduzeće, Status, a godinama je saradnica magazina Biznis i Ekonometar, nedeljnika NIN i portala Franchising.

Dobitnica je nekoliko novinarskih nagrada od kojih je najznačajnija nagrada za najboljeg mladog ekonomskog novinara "Tanja Stanković Boškov" koju dodeljuju Narodna banka Srbije i dnevni list Danas 2014. godine.

Pitali smo Vesnu Lapčić šta je, po njenom mišljenju, obeležilo 2019. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

Iako su brojne afere zasenile mnoge pozitivne događaje, ja ću izdvojiti jedan pozitivan - izložbu "Čistač" Marine Abramović, jer je reč o našoj umetnici sa svetskom slavom koja je "donela" svet u Srbiju. Potrebno nam je više takvih događaja.

PROMAŠAJ GODINE

Rekonstrukcija Trga republike, ne zbog estetike, već zbog visine investicije i loše izvedenih radova.

LIČNOST GODINE

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika i rektorka Ivanka Popović.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

Sve investicije u infrastrukturu. Takođe, obradovalo me je povećanje budžeta za obrazovanje za 60% i za zdravstvo od 40% Bez obrazovanja nema budućnosti, a u zdravstvu je godinama kritična situacija u mnogim elementima, a goruća kada je reč o kadrovima.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

Brojne afere za koje postoje indicije ili je potvrđeno da su utemeljene: plagiranje doktorata ministara, trgovina oružjem, kabadahijsko ponašanje lokalnih "moćnika", bahat odnos prema pojedinim kolegama novinarima....

ŠTA OČEKUJETE U 2020. GODINI?

U poslovnom smislu 2020. godina neće biti nimalo laka jer se očekuje usporavanje globalne ekonomije, pri čemu će Stari kontinent proći najlošije. Nosioci evropske ekonomije posustaju, očekuje se izuzetno nizak rast BDP-a u Evropi, bankarski sektor planira otupuštanje na desetine hiljada radnika, a negativne kamatne stope predstavljaju najveći izazov za finansijski sektor. Sve navedeno ukazuje da je ekonomska kriza već "zakucala" na vrata. Srbija, u tom smislu, neće biti van tokova i sasvim sigurno neće izbeći krizu koja će se osetiti u realno nižoj kupovnoj moći većine stanovništva, uprkos najavljenom povećanju plata u javnom sektoru i penzija. Takođe, plate u privatnom sektoru neće moći da isprate rast u javnom sektoru i ako dostignemo famoznih 500 EUR prosečne plate, to će biti zahvaljujući budžetskim platama, jer će prosečne plate u privatnom sektoru ostati ispod tog proseka. Samo da napomenem da je industrijska proizvodnja u prvih deset meseci 2019. godine u Srbiji bila 0,7% manja u odnosu na isti period 2018, što je još jedan od negativnih pokazatelja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.