NavMenu

Ovim industrijama 5G mreža donosi najveće promene

Izvor: Večernji list Petak, 03.01.2020. 11:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)Ilustracija
Prema najavama, mreža pete generacije ili skraćeno 5G doneće četvrtu industrijsku revoluciju i promeniti način na koji stvari funkcionišu u većini ljudskih delatnosti.

Sama tehnologija omogućava prenos podataka brži od jednog gigabajta po sekundi i bitno smanjuje vreme latencije, odnosno vreme čekanja odgovora na zahtev i omogućuje spajanje više korisnika na jednu baznu stanicu nego do sada. Uvođenje 5G mreže je preduslov za stvaranje pametnih gradova u punom smislu te reči.

Automobilska industrija

Nova tehnologija koja dolazi s 5G mrežom učiniće naše automobile pametnijim, odnosno omogućiće im da međusobno komuniciraju. Automobili spojeni na 5G mrežu moći će da pričaju s drugim automobilima i informišu ih o smeru i brzini kretanja, a moći će da komuniciraju i sa semaforima i drugom putnom infrastrukturom, čime će se znatno poboljšati sigurnost na putevima.

Medicina

U pogledu medicine, 5G tehnologija se najčešće spominje u kontekstu virtuelne dijagnostike, no brzina i pouzdanost omogućiće hirurzima da korišćenjem robotskih ruku obavljaju operacije na daljinu, virtuelni monitoring pacijenata jer ta brzina interneta omogućava trenutu reakciju. Ovo će posebno doći do izražaja kada su u pitanju hitni slučajevi u kojima je vreme od ključne važnosti.

Saobraćaj

Uz već pomenuti razvoj komunikacije automobila s drugim automobilima, 5G tehnologija će omogućiti semaforu da obavesti automobil za koliko će sekundi promeniti svetlo pa će vozač moći brže i kvalitetnije da reaguje u saobraćaju. Isto tako, semafori će se automatski prilagođavati stanju na raskrsnicama, što će osetno smanjiti gužve u saobraćaju.

Energetika

Primena 5G mreže omogućiće velike promene u energetskom sektoru, pogotovo po pitanju sigurnosti i pouzdanosti. Robotski sistemi zameniće ljude na potencijalno opasnim poslovima i zadacima, omogućiti veću automatizaciju procesa, a kompletni sistem bi trebalo da bude pouzdaniji i efikasniji nego do sada.

Poljoprivreda

Uvođenjem 5G tehnologije omogućiće potpunu automatizaciju i povezivanje radnih mašina do te mere da će svi traktori i slične mašine funkcionisati bez vozača. Nove tehnologije omogućiće pametan uzgoj biljaka i optimizaciju navodnjavanja i fertilizacije, analizu tla i bolje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.