NavMenu

Knić dobija obrazovni centar jedinstven u Srbiji - Formiranje Šumadijske akademije sledeće godine

Izvor: eKapija Petak, 03.01.2020. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Knić će i zvanično biti sedište Naučno-obrazovnog centra Šumadijska akademija. Odluku o formiranju donela je Vlada Srbije, na sednici održanoj 20. decembra 2019. godine, na inicijativu i ideju Opštine Кnić.

U Centru će se, između ostalog, održavati seminari, radionice, kampovi, takmičenja, ekskurzije.

Kako za eKapiju kaže Jelena Obradović, zamenica predsednika Opštine Кnić, projekat kako da uposle Srednju školu u Кniću predstavili su ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, prilikom njegove posete u avgusta 2019. godine:

- Centar za celoživotno učenje biće jedinstven na teritoriji Srbije. Vlada planira da ga formira sledeće godine. Takođe, planirano je osnivanje još obrazovanih centara u Srbiji. Sledeći koraci za Šumadijsku akademiju u Кniću su projektovanje i nadogradnja postojećih kapaciteta Srednje škole u Кniću.

Srednja škola u Кniću površine je 4.500 m2, pa je ideja da se kompletan prostor adaptira za smeštajne kapacitete za potrebe Naučno istraživačkog centra, kao i da se nadogradi njen ogranak, sa savremenom mašinskom radionicom u kojoj će se sprovoditi savremeno dualno obrazovanje, na samo za učenike sa teritorije Кnić, već i za čitav region.

- Sama lokacija ovog Centra je takva da je okružen sa puno sportskih terena, a u neposrednoj blizini će biti izgrađena prva sportska hala na teritoriji opštine Кnić, za koju se trenutno završava projektna dokumentacija i koja će takođe služiti za potrebe Centra. U neposrednom okruženju Centra nalaze se košarkaški teren, odbojkaški, teren za mali fudbal, teren od veštačke trave, a predviđena je izgradnja i dva teniska terena u okviru urbanističkog projekta sportske hale. Sa ovim centrom se graniči i fudbalski stadion koji će, takođe pretrpeti rekonstrukciju. Na ovom stadionu treniraju i fudbaleri FK Marjan, koji će za nekoliko godina proslaviti svoj veliki jubilej, jedan vek postojanja - otkriva Jelena Obradović.

Veruje da će sve ovo dati višestruki doprinos obrazovanju, kulturi, a naročito privrednom i regionalnom razvoju opštine Кnić:


- Planiramo da kroz Šumadijsku akademiju unapredimo sistem dualnog obrazovanja u Srbiji, razvijemo nove smerove u skladu sa potrebama tržišta. Takođe radimo i na razvijanju novog master programa na polju agroekonomije. Prvi master program državnog univerziteta razvijamo u saradnji sa tri fakulteta Univerziteta u Кragujevcu, Ekonomskim i Pravnim iz Кragujevca i Agronomskim fakultetom iz Čačka.

Čelnici Knića pre svega žele da unaprede proces obrazovanja, te da kroz to promovišu istoriju, kulturu i tradiciju regiona Šumadije i čitave Srbije. Tako bi ovaj projekat trebalo bi da doprinese i razvoju turizma ovog kraja.

- Ovakav projekat će značajno doprineti i našoj turističkoj ponudi, s obzirom na to da je u planu izgradnja smeštajnih kapaciteta od 500 mesta, a i neposredna blizina aerodroma Lađevci. Planovi oko samog Gružanskog jezera, koje se nalazi na pet kilometara od Centra, učiniće da se upotpune sadržaji i programi kako bi se privukao veći broj turista.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Građevina, IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija prodaje tornjeve u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Telekom Srbija priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i prateće opreme. Birn je saopštio da je reč o ukupno 1.827 stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori. Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, gostujući u Jutarnjem programa RTS-a, izjavio je da prodaja stubova svetski trend, te da se prodaju jedino stubovi, bez telekomunikacione

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.