NavMenu

U 2020. rekonstrukcija Trga Nikole Pašića i Bezistana - U planu i gradnja dve podzemne garaže u centru Beograda

Izvor: Večernje novosti Ponedeljak, 30.12.2019. 16:25
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija)

U 2020. godine će otpočeti radovi na Trgu Nikole Pašića, u Bezistanu i Nušićevoj ulici, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

- Javnost se nakon prezentacije pobedničkog rešenja za ovaj prostor, zabrinula za sudbinu jedne od najvećih prestoničkih fontana, koja je konkursnim rešenjem planirana za rušenje. Zbog toga, autori sada rade na novom, modifikovanom rešenju, u kojem će ona, zajedno sa novim sadnicama, popločavanjem i urbanim mobilijarom, nastaviti da krasi ovaj centralni gradski prostor. I rešenje za Nušićevu i korigovano rešenje Bezistana, od zapuštenog javnog prostora pretvoriće centar u prijatno mesto okupljanja. Radovi na ovoj rekonstrukciji neće uticati na funkcionisanje saobraćaja - navodi Stojčić.

Gradski urbanista kaže i da će se sledeće godine obaviti arheološka iskopavanja u Vasinoj ulici. Tu se, kako tvrdi, nadaju da će se otkriti ostaci antičkog Singidunuma.

- Projekat Vasine ulice, koji podrazumeva širenja pešačke zone i formiranje trga, autora Borisa Podreke, u tom će slučaju biti izmenjen, kako bi moguće istorijsko nasleđe postalo svojevrsna turistička atrakcija i bilo dostupno naučno-istorijskom izučavanju. Ako iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve i zidane artefakte, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mesta u tri podzemna nivoa - objašnjava sagovornik Novosti i navodi da će zajedno sa Vasinom biti rekonstruisana i Dobračina ulica.

Ulice koje će i 2020. godini dobiti novo lice su Strahinjića bana i Palmotićeva. Obe će rekonstrukcijom dobiti široke trotoare i novo zelenilo. Prema rečima gradskog arhitekte, one će postati jednosmerne, sa kolovozom širine 3,5 metara, a ovde će biti omogućeno poprečno parkiranje.

- Druga velika podzemna garaža planirana je na prostoru današnjeg Staklenca. Rušenjem ovog privremenog objekta i izradom idejnog projekta metro stanice Trg Republik" stvoriće se uslovi za definisanje prostornog obuhvata planirane podzemne garaže i budućeg objekta kulture. Pored ovih, priprema se izgradnja još sedam javnih garaža sa lokacijama u Fruškogorskoj, Bajlonijeva pijaca, Beogradsko dramsko pozorište, Vlajkovićevoj, Skerlićevoj, Kneza Miloša i Dr Petra Markovića u Zemunu - navodi Stojčić.

Za žitelje Rakovice, Vidikovca i Miljakovca je posebno značajna rekonstrukcija i proširenje Bulevara patrijarha Pavla. Dve trake po smeru i tramvajska pruga u sredini će značajno rasteretiti saobraćaj, tvrdi Stojčić, a time i zagađenje u ovom delu grada prouzrokovano dugim vremenom putovanja i stalnim zastojima. Dok traju radovi, građani će moći da koriste postojeću saobraćajnicu na kojoj neće biti obustave radova tokom proširenja.

- Početak 2020. godine obeležiće i završetak rekonstrukcije Bulevara kraljice Marije, 27. marta i Džordža Vašingtona. U sledećoj godini ostaju radovi na rekonstrukciji preostalog dela saobraćajnice, uređenju trotoara, platoa i tramvajskih šina. Po njihovom završetku će biti otvoreni radovi na poslednjoj deonici obuhvata rekonstrukcije, dela Bulevara Džordža Vašingtona i Cara Dušana - ističe gradski čelnik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.