NavMenu

Nikola Mijailović ima 22 godine, direktor je zadruge, ima farmu krava i ne želi da napusti selo

Izvor: Novosti Ponedeljak, 30.12.2019. 13:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić)Ilustracija
Zemljoradnička zadruga, na čijem čelu je Nikola Mijailović (22), osnovana je prošle godine u selu Vojkovci kod Topole. Ovaj mladić, koji drži farmu krava, verovatno je najmlađi direktor, a u zadruzi kojom upravlja "Vojkovci 2018" ima još šest registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ovi domaćini bave se stočarstvom, eksploatacijom šuma, voćarstvom, a pod oranicama imaju ukupno 110 hektara zemlje.

Nedavno su dobili pomoć od Kabineta ministra bez portfelјa zaduženog za regionalni razvoj, kao novoosnovana zadruga, i 7,3 miliona dinara bespovratnih sredstava utrošili su za nabavku 25 elitnih steonih junica simentalske rase. Pri registraciji pomogao im je Zadružni savez za Šumadiju, Pomoravlje i Jagodinu.

- U moju štalu već za koji dan stiže sedam izuzetnih junica nabavljenih u Blacu, pa ću uz trenutnih 23, imati ukupno 30 grla. Cilj mi je da podignem genetski potencijal svom stadu. Prvenstveno se bavim proizvodnjom mleka, prodajem ga našoj velikoj mlekari, a namera je da jednog dana kada zadruga krene sa ozbiljnijim poslovanjem, pokrenem i preradu i proizvodnju rudničkog sira i kajmaka. Nikada nisam razmišljao o tome da odem sa sela, već jedino kako da unapredim poljoprivrednu proizvodnju - kaže Nikola za Novosti.


U trenutnom poslu oko Nikolinog stada uključeno je čitavo domaćinstvo - deda Miroslav, baka Verta, majka Snežana i sestra Tamara.

- Iako sam mehanizovao čišćenje, imamo i muzilice, a uskoro ću da postavim i automatsku muzilicu koja mleko direktno odvodi do laktofriza gde ga skladištim, posla je ipak dosta - kaže Nikola.

Trenutno su u domaćinstvu Mijailović tri bika u tovu, telad i 11 krava koje prosečno svakog dana daju 18 litara mleka. Mesečno isporuče oko 4.000 litara mleka po ceni od 38 dinara uz uračunatu premiju od sedam dinara po litru. Cena teladi je od 350 EUR do 550 EUR. Muzna sposobnost krava je između 200 i 400 dana godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.