NavMenu

Napredak se samo nazire - od 180 država sveta Srbija na 83. poziciji po indeksu percepcije korupcije

Izvor: Novosti Sreda, 18.11.2009. 10:33
Komentari
Podeli

Srbija je po indeksu percepcije korumpiranosti na 83. mestu liste od 180 zemalja iz celog sveta. U odnosu na prošlogodišnji izveštaj "Transparency international", indeks Srbije je 3,5, što je tek za 0,1 bolje nego lane i pre dve godine. Ispred nas su skoro sve evropske države, a od zemalja regiona bolji smo samo od BiH i Albanije.

Prema oceni "Transparentnosti Srbije", i dalje smo u grupi država koje imaju veliki problem sa korupcijom. Sporost u borbi protiv korupcije prof. dr Vladimir Goati, predsednik "Transparentnosti Srbija", objašnjava "partitokratijom" i "rasipničkim ponašanjem vlasti". On je ocenio kako se korupcija otkriva na lokalnom, ali ne i na državnom nivou. A i kada se otkrije, primetio je, nema efikasnog procesuiranja. Kao primer je naveo afere "kofer", "Mile Dragić", "indeks", "drumska mafija" koje posle mnogo vremena nisu dobile epilog.

- Sve dok usvajamo zakone, koji nisu u skladu sa Ustavom, i podzakonska akta u koliziji sa zakonima, nema efikasne borbe protiv korupcije - rekao je Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbije", u utorak na predstavljanju izveštaja. - Ove godine nije bilo sistemske borbe protiv korupcije, ali očekujemo da će to promeniti Agencija za borbu protiv korupcije, koja počinje da radi od sledeće godine.

Nenadić i Goati složili su se da već imamo dobre propise koji regulišu ovu oblast i da sada država treba da ih primenjuje. Srbija je na 83. mestu indeksa stepena korumpiranosti sastavljena na osnovu šest nezavisnih istraživanja i analiza - analitičkog servisa britanskog "Ekonomista", Bertelsman fondacije, analize "Freedom House", Global insight analitičkog servisa i istraživanja Svetskog ekonomskog foruma.

Najbolji

Najmanji stepen korupcije zabeležen je na Novom Zelandu, u Danskoj, Singapuru i Švedskoj. Na začelju liste su Irak, Sudan, Mjanmar, Avganistan i Somalija. Srbija je prošle godine delila 85. mesto sa Crnom Gorom, Albanijom, Indijom, Madagaskarom, Panamom i Senegalom.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 18.11.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.