NavMenu

Tri vizije Trga umetnosti u Somboru - Polifunkcionalni prostor koji povezuje kulturne institucije (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 29.12.2019. 17:47
Komentari
Podeli
Prva nagrada (Foto: Vanja Miljković i Jelena Petrović)Prva nagrada
Grad Sombor nedavno je objavio ko su dobitnici nagrada za dizajn novoplaniranog Trga umetnosti u ovom gradu.

Kako je žiri naveo, sva tri rada koja su ušla u uži izbor nude dobra rešenja i varijante za rešavanje konkursnog zadatka: polifunkcionalni prostor koji povezuje kulturne institucije i organizacije smeštene u Grašalkovićevoj palati i uspešno povezuju Trg Svetog Trojstva sa prostorom kod bivše kapele Ivana Nepomuka i trgom Koste Trifkovića.

Prva nagrada

Prvu nagradu osvojile su master inž. arh. Vanja Miljković i master inž. arh. Jelena Petrović.

Osnovni koncept i kompoziciju prostora čine tri kruga, tri ambijentalne celine, povezane međusobno linearnim asimetričnim potezima u popločanju. Kako se na vodi u opisu idejnog rešenja, ideja o konceptu "Tri kruga" proistekla je iz legende o gradnji Grašalkovićeve palate, da su uz kamen temeljac postavljena i dva srebrna novčića i jedan zlatnik.

Prvi krug je podijum, koji zauzima centralno mesto trga i zamišljen je kao glavna letnja pozornica za izvođenje "open air" programa i kao glavno mesto okupljanja. Oko podijuma su raspoređene tribine.

Drugi, manji krug, predstavlja mesto spomen obeležja, sa kojeg kreće linijski potez sa nizom betonskih "brisoleja", od kojih su četiri posvećena: grofu Antonu Grašalkoviću, Francu Jozefu Redlu, Paulu Krušperu i Mihailu Irmenjiju.

Treći krug je centralno polažište za prostor namenjen izložbama. Konstukcije u vidu silueta vojvođanskih kuća, poređane u paralelnom nizu, namenjenje su za izlaganje panoa u okviru različitih tematskih izložbi.

Druga nagrada

Autorski tim arh. Milena Zindović i Rista Dobrijević osvojio je drugu nagradu. Kako se navodi u opisu, Trg umetnosti predstavlja novi urbani prostor u Somboru, posebno multifunkcionalnog karaktera.

Ovaj prostor predstavlja otvoreni produžetak kulturnih programa okolnih objekata Palate kulture, Narodnog pozorišta, kao i drugih kulturnih manifestacija koje se održavaju u gradu. Definisan gabaritima i arhitekturom okolnih objekata, sa svim odlikama klasicističkog trga, ovaj Trg umetnosti pruža mogućnost stvaranja suštinski urbanog prostora, koji će se uspešno koristiti i uživati u različitim scenarijima.

Druga nagrada (Foto: Milena Zindović i Rista Dobrijević)Druga nagrada


Stoga je pored otvorenog prostora bez barijera, koji je neophodan za uspešnu transformaciju u skladu sa funkcionalnim zahtevima, potrebno planirati ambijente koji će omogućiti njegovo prijatno uživanje van festivalskih i kulturnih događaja, u svako doba dana i godine.

Na Trgu umetnosti planirani su spomenici ličnostima zaslužnim za izgradnju objekta Grašalkovićeve palate,ali i razvitku modernog Sombora, a to su: grof Anton Grašalković, Franc Jozef Redl, Paul Krušper i Mihailo Irmenji.

Treća nagrada

Milan Ivanović i Dušan Grujović osvojili su treću nagradu. Funkcionalna podela trga formirala je nekoliko zasebnih ambijentalnih celina, navodi se u opisu, koje se prepoznaju kao reperne tačke prostora.


Treća nagrada (Foto: Milan Ivanović i Dušan Grujović)Treća nagrada


To su strukturalni trem uz Grašalkovićevu palatu, fontana, multifunkcionalni podijum uz biblioteku, biblioteka na otvorenom spomen obeležje grofu Antonu Grašalkoviću i pristupna rampa i stepenište.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Trg umetnosti, Sombor
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.