Izvor: eKapija | Nedelja, 29.12.2019.| 17:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tri vizije Trga umetnosti u Somboru - Polifunkcionalni prostor koji povezuje kulturne institucije (FOTO)

Prva nagrada (Foto: Vanja Miljković i Jelena Petrović)
Grad Sombor nedavno je objavio ko su dobitnici nagrada za dizajn novoplaniranog Trga umetnosti u ovom gradu.

Kako je žiri naveo, sva tri rada koja su ušla u uži izbor nude dobra rešenja i varijante za rešavanje konkursnog zadatka: polifunkcionalni prostor koji povezuje kulturne institucije i organizacije smeštene u Grašalkovićevoj palati i uspešno povezuju Trg Svetog Trojstva sa prostorom kod bivše kapele Ivana Nepomuka i trgom Koste Trifkovića.

Prva nagrada

Prvu nagradu osvojile su master inž. arh. Vanja Miljković i master inž. arh. Jelena Petrović.

Osnovni koncept i kompoziciju prostora čine tri kruga, tri ambijentalne celine, povezane međusobno linearnim asimetričnim potezima u popločanju. Kako se na vodi u opisu idejnog rešenja, ideja o konceptu "Tri kruga" proistekla je iz legende o gradnji Grašalkovićeve palate, da su uz kamen temeljac postavljena i dva srebrna novčića i jedan zlatnik.

Prvi krug je podijum, koji zauzima centralno mesto trga i zamišljen je kao glavna letnja pozornica za izvođenje "open air" programa i kao glavno mesto okupljanja. Oko podijuma su raspoređene tribine.

Drugi, manji krug, predstavlja mesto spomen obeležja, sa kojeg kreće linijski potez sa nizom betonskih "brisoleja", od kojih su četiri posvećena: grofu Antonu Grašalkoviću, Francu Jozefu Redlu, Paulu Krušperu i Mihailu Irmenjiju.

Treći krug je centralno polažište za prostor namenjen izložbama. Konstukcije u vidu silueta vojvođanskih kuća, poređane u paralelnom nizu, namenjenje su za izlaganje panoa u okviru različitih tematskih izložbi.

Druga nagrada

Autorski tim arh. Milena Zindović i Rista Dobrijević osvojio je drugu nagradu. Kako se navodi u opisu, Trg umetnosti predstavlja novi urbani prostor u Somboru, posebno multifunkcionalnog karaktera.

Ovaj prostor predstavlja otvoreni produžetak kulturnih programa okolnih objekata Palate kulture, Narodnog pozorišta, kao i drugih kulturnih manifestacija koje se održavaju u gradu. Definisan gabaritima i arhitekturom okolnih objekata, sa svim odlikama klasicističkog trga, ovaj Trg umetnosti pruža mogućnost stvaranja suštinski urbanog prostora, koji će se uspešno koristiti i uživati u različitim scenarijima.

Druga nagrada (Foto: Milena Zindović i Rista Dobrijević)


Stoga je pored otvorenog prostora bez barijera, koji je neophodan za uspešnu transformaciju u skladu sa funkcionalnim zahtevima, potrebno planirati ambijente koji će omogućiti njegovo prijatno uživanje van festivalskih i kulturnih događaja, u svako doba dana i godine.

Na Trgu umetnosti planirani su spomenici ličnostima zaslužnim za izgradnju objekta Grašalkovićeve palate,ali i razvitku modernog Sombora, a to su: grof Anton Grašalković, Franc Jozef Redl, Paul Krušper i Mihailo Irmenji.

Treća nagrada

Milan Ivanović i Dušan Grujović osvojili su treću nagradu. Funkcionalna podela trga formirala je nekoliko zasebnih ambijentalnih celina, navodi se u opisu, koje se prepoznaju kao reperne tačke prostora.

Treća nagrada (Foto: Milan Ivanović i Dušan Grujović )


To su strukturalni trem uz Grašalkovićevu palatu, fontana, multifunkcionalni podijum uz biblioteku, biblioteka na otvorenom spomen obeležje grofu Antonu Grašalkoviću i pristupna rampa i stepenište.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Trg umetnosti, Sombor

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.