NavMenu

Šta će biti fokus Samita energetike u Trebinju u martu 2020?

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 27.12.2019. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da u narednih deset godina izgradi novih 1.000 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. Sa ciljem da povede energetsku tranziciju regiona, ERS će investirati u izgradnju solarnih elektrana, vetroelektrana i hidroelektrana, izjavio je Luka Petrović, generalni direktor Mešovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske, u intervjuu za Balkan Green Energy News.

Petrović je najavio i Samit energetike u Trebinju (SET), koji će se na inicijativu ERS-a održati po prvi put u martu 2020. godine, i na kojem će, kako je istakao, glavne teme biti energetska budućnost Zapadnog Balkana i potencijali energetskog sektora Republike Srpske.

- Inicijativa ERS-a za održavanje Samita energetike u Trebinju (SET), predstavlja jasnu poruku regionalnom okruženju i Evropskoj uniji da je ova kompanija spremna da bude regionalni lider i nosilac pozitivnih promena u procesu usklađivanja energetske politike sa politikama Evropske unije - poručio je Luka Petrović.

Energetska budućnost Zapadnog Balkana i potencijali energetskog sektora Republike Srpske biće u fokusu tema dvodnevne manifestacije koja se po prvi put dešava u Trebinju 5. i 6. marta naredne godine.

Učesnicima će biti predstavljene konkretne ideje za prevazilaženje ograničenja, koja otežavaju ekonomski napredak regiona i za obezbeđivanje dugoročne predvidljivosti zainteresovanim investitorima u oblasti energetike, a biće im upućen i poziv za zajedničku izgradnju konkretnih energetskih potencijala, u oblasti obnovljivih izvora, koji još nisu iskorišćeni. Istovremeno će se kroz dvodnevne panele, na kojima će učestvovati eminentne ličnosti iz oblasti energetike, privrede, nauke i ekonomije, obaviti svojevrsna internacionalizacija Trebinja i Republike Srpske.

To će biti prilika da se uputi poziv svim regionalnim ministarstvima i elektroprivrednim preduzećima da formiraju zajedničko telo koje će se baviti klimatsko energetskim paketom "20-20-20" - smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za 20% u odnosu na nivo iz 1990. godine; povećanje udela potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 20% i povećanje energetske efikasnosti za 20%.


- Samit će biti prilika i da se razgovara i o Energetskoj strategiji BiH, koja treba da odredi jasan smer razvoja energetike do 2035. i pokrene tržišne i regulatorne reforme, uz uvažavanje strateških interesa Republike Srpske koja prednjači u energetskoj oblasti. Pritom je važno istaći da ERS može biti sistem integrator u procesu stvaranja nove strategije, kako bi osnažila ukupnu ekonomiju Republike Srpske i učinila je energetski najefikasnijom, jer poseduje sve potrebne resurse i preduslove za dostizanje takvog cilja - rekao je Petrović.

Panel rasprave su osmišljene na način da zainteresuju stručnu, ali i širu javnost (uključujući i potrošače električne energije), jer će se tokom manifestacije, zvaničnog dela programa ali i na marginama susreta sučeljavati različita mišljenja čelnih ljudi energetskog sektora, ministara u vladama, najpriznatijih profesora i akademika čiji radovi će biti objavljeni u posebnom Zborniku nakon završetka manifestacije. Rezultat utemeljenih i obrazloženih diskusija biće zaključci koji će se usvojiti kao usmeravajući, jer će imati naučno utemeljenu osnovu i koristiće se kao jasan putokaz za dalje jačanje energetskog sektora u regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.