NavMenu

Vlada predložila Zakon o poreklu imovine

Izvor: eKapija Petak, 27.12.2019. 08:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mojo cp/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o poreklu imovine i posebnom porezu i prosledila ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

Ovo zakonsko rešenje predstavlja sredstvo za ostvarivanje državne politike – normiranjem postupka kojim se utvrđuje poreklo imovine i poseban porez, a čime se postižu očigledni fiskalni i značajni nefiskalni ciljevi.

Donošenje ovog zakona konkretizuje i usmerava generalni socijalni cilj oporezivanja, koji se sastoji u umanjenju razlike u materijalnom i socijalnom položaju poreskih obveznika, i to ka ublažavanju razlike između poreskih obveznika čija imovina odgovara prihodima koje ostvaruju i onih obveznika kod kojih postoji nesrazmera.

- Predložena zakonska rešenja se odnose na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njihovoj primeni. Primarno, na udaru tih rešenja naći će se oni kod kojih je ovaj disparitet najveći. Predloženi zakon je od izuzetne važnosti za prevenciju korupcije i za njegovu primenu nema vremenskog ograničenja. Na ovaj način država dobija delotvoran mehanizam da za svakoga u svakom trenutku može da utvrdi nezakonito bogaćenje. Tu se ogleda preventivna strana zakona, jer svi treba da znaju da će se veoma lako utvrditi da li je njihov imetak zakonit ili je proizvod korupcije i zloupotreba - navodi se na sajtu Vlade.

S druge strane ovaj zakon, ima i mehanizam naplate nezakonito stečenih dobara.

Predloženim zakonom, kako se navodi na sajtu Vlade, predviđeno je da bude oformljena posebna jedinica u Poreskoj upravi koja će proveravati svakoga, pre svega političare i političku elitu, a zakon će se odnositi na sve čija je imovina u nesrazmeri s prihodima. Opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.