NavMenu

Rekonstrukcija kikindske Suvače otkrila da je sagrađena 1899. godine

Izvor: RTV Četvrtak, 26.12.2019. 14:23
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Rekonstrukcija kikindske Suvače je u toku, a radovi podrazumevaju konzervaciju starog drvenog mehanizma mlina na konjski pogon. Činilo se do sada da se o ovom, važnom etnološkom objektu, znalo sve. Ipak, kako ističe konzervator Jovan Petronijević, došlo se do otkrića, koji bi mogli dosta da kažu o istoriji same Suvače.

- Uspeli smo da nađemo godinu kada je Suvača zapravo sagrađena, o čemu svedoče i istorijski zapisi. Takođe smo uspeli da primetimo da je jedna proizvodna linija starija od druge, što znači da je mlin u početku imao samo jednu liniju, kasnije se dodala druga - kaže Petronijević.

Tako je potvrđena pretpostavka da je Suvača sagrađena 1899. godine u Kikindi, iako drveni mehanizam potiče iz Padeja.

Konzervatorski radovi izvode se uz novac programa Evropske unije, u kojem je kikindski Muzej partner sa još četiri institucije iz Mađarske i Srbije, objašnjava direktorka Narodnog muzeja u Kikindi Lidija Milašinović:


- Projekat finansira Evropska unija, u iznosu od 85%. Sufinansiranje ostatka od 15% obezbeđuje Grad Kikinda, a za konzervatorske radove, oko 4%, sufinansiranja je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Petronijević je doao da je restauracijom pronađena i određena slova na drvenoj konstrukciji, koja još treba da budu protumačena od strane stručnjaka.

- Za to će biti potrebno vremena, budući da je Suvača decenijama propadala - dodaje.

Radovi na Suvači počeli su krajem novembra, a rok za završetak je 1. mart naredne godine. Ukupna vrednost projekta je oko 500.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.