NavMenu

Novi turistički kompleks na izvorištu geotermalnih voda u "Devojačkom bunaru" - opština Alibunar priprema 200 hektara za investitore

Izvor: eKapija Utorak, 17.11.2009. 13:53
Komentari
Podeli

Plava damaPlava dama

Za "Devojački bunar", najatraktivniji turistički lokalitet Deliblatske peščare, osim posetilaca koji uživaju u čarima tog izletišta, u posledenje vreme intenzivno se interesuju i domaći i strani investitori. Naime, opština Alibunar, u čijem vlasništvu je severozapadni deo vojvođanske oaze, ubrzano radi na novom prostornom planu kojim će izgradnji sportsko-rehabilitacionog i lovnog centra biti namenjeno oko 200 hektara zemljišta. Najkasnije za godinu dana, potencijalnim investitorima biće predočeni uslovi i mogućnosti ulaganja u "Devojački bunar", najavio je za "eKapiju" Ivica Rosić, sekretar za privredu u opštini Alibunar.

- Planirana je izgradnja hotela, odmarališta, ugostiteljskih objekata, pa i golf terena, jer ambijenti i topografija pogoduju tom sportu. Posebna prednost su izvori geotermalne vode koji su, istraživanjem NIS "Naftagasa", pronađeni na 600 metara dubine, a temperatura je oko 27 stepeni. Cela teritorija Deliblatske peščare ima dosta izvora geotermalnih voda, bogatih visoko radioaktivnim jodom, pogodnih za kupanje. Prvi pregovori o budućem ulaganju su počeli, a među zainteresovanim kompanijama javili su se investitori iz Švajcarske- rekao je Rosić, naglašavajući da je opština zainteresovana za javno-privatna partnerstva.

"Devojački bunar" trenutno ima oko 1.200 vikend kuća, ali i hotelske, konferencijske, sportske i wellness kapacitete. Turističku ponudu obogaćuju mnogobrojne manifestacije koje se održavaju tokom cele godine, poput "Prvomajskog uranka", "Sabora pčelara", "Zlatna udica", "Hajke na banatsku lisicu", "Likovne kolonija"...

Plava damaPlava dama

Sadržaj izletišta upotpunjen je stazama za šetnju, trim stazama, terenima za rukomet i veliki i mali fudbal, a za decu je 2008. godine izgrađeno namensko igralište. Postojeći bazen je jedan od glavnih atrakcija u letnjem periodu. U okviru regionalnog prostornog plana Deliblatske peščare, na lokaciji "Devojački bunar" data je mogućnost formiranja ergele konja za razvoj jahačkog sporta.

Jedinstveni prirodni rezervat sa specifičnom florom i faunom, opšti ekološki uslovi, eolski reljef i karakteristike mikroklimata privlače ljude da uživanju u blagodetima "Devojačkog bunara". Još jedna prednost izletišta je blizina većih gradskih centara- Beograda, Pančeva i Vršca.

Turistički potencijali Alibunara

Prema rečima Rosića, turizam u opštini Alibunar nema dugu tradiciju ali se poslednjih godina teži podizanju turističke ponude na viši nivo. U toj opštini trenutno posluje nekoliko hotela- "Plava dama", "Stari lovac", "Zlatni Bor", pansion "Goranski dom", kao i nekoliko bungalova.

Među potencijalnim turističkim lokalitetima, opština Alibunar identifikovala je atar sela Šumarak, sa lovnim terenima tog sela i Dubovca, kao i periferni prostori sela Šušara, Zagajačkih brda i Dumače. Neki od prostora su turistički već delimično aktivirani- "Devojački bunar" i "Čardak", a nalaze se na graničnoj zoni zaštićenog prirodnog dobra.

Plava damaPlava dama

- Zbog raznovrsne flore i faune imamo veliki potencijal u razvoju lovnog turizma, kao i mogućnost za prateće sadržaje poput proizvodnje zdrave hrane, komercijalizacije samoniklog bilja i voća- rekao je Rosić.

U Alibunaru najrazvijeniji je lovni turizam. Lovišta obuhvataju najveći deo teritorije opštine, pripadaju tipično panonskom tipu, a prostiru 53.436 ha. Privatnom sektoru pripada 57% a, 43% lovišta je u državnom posedu. Od divljači niskog lova zastupljeni su zec, fazan i poljska jarebica dok su glavni predstavnici divljači visokog lova jelen, srna i divlja svinja.

Banjski turizam

Drugi turistički potencijal opštine Alibunar je kanal DTD kod Janošika. Prema već završenom Urbanističkom planu na kompleksu od 38 ha, treba urediti prostor za izgradnju banje. Ta banja bi osim objekata za lečenje i rehabilitaciju imala i turističke objekte kao i objekte za sport i rekreaciju. Kako su rekli u opštini Alibunar, neophodno je ponoviti analizu postojeće vode i osvežiti aktivnost na izgradnji centra koji bi se koristio u zdravstvene i sportsko-rekreativne svrhe. Položaj banje uz kanal DTD imao bi veliki značaj jer bi se turistički sadržaj mogao upotpuniti razvojem nautičkog i ribolovnog turizma.

Na području Južnog Banata dominiraju reke Dunav, Tamiš, Nera, Karaš, Brzava i Moravica, veliki kanal DTD kod Banatske Palanke i veliki broj jezere sa najpoznatijim u Beloj Crkvi. Tok Dunava za sada predstavlja neiskorišćen turistički potencijal. Osim nautičke i kupališne funkcije, njegovi rukavci i mrtvaje imaju predispozicije za razvoj sportskog ribolova. Rečne ade pogodne su za ribolov, kombinovane sportsko-rekreativne aktivnosti na kopnu i vodi, a ritski obalni prostori pružaju pogodne uslove za opstanak brojnih vrsta lovne divljači i razvoj lovnog turizma.

Plava damaPlava dama

Prednost geografskog položaja

Opština Alibunar nalazi se u centralnom delu južnobanatske ravnice, između plodnih njiva i alibunarske i ilandžanske močvare. Međunarodni put E-70 Beograd-Vršac-Temišvar prolazi kroz opštinu Alibunar. Kao deo međunarodnog puta opština Alibunar povezana je sa Beogradom 56km, Pančevom 35km, i Vršcem 33km. Put je detaljno rekonstruisan 2007. godine i u odličnom je stanju. Ovakav položaj i blizina aerodroma (60km), Dunava (40km) i gradskih centara daje mogućnost različite ponude, kao što su rekreativni, izletnički i wellness turizam na lokalitetu Devojački bunar, kao i lovni i ribolovni turizam na celokupnoj teritoriji opštine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.