NavMenu

Nova pravila ponašanja javnih izvršitelja

Izvor: eKapija Sreda, 25.12.2019. 14:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo pravde donelo je 17. decembra Pravilnik o standardima profesionalnog ponašanja javnih izvršitelja, koji je u skladu sa članom 497. stav 2. Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Pravilnikom su propisani standardi profesionalnog ponašanja koje javni izvršitelj treba da ispuni prilikom vršenja poverenih javnih ovlašćenja.

Propisano je da izvršitelji poverena javna ovlašćenja treba da obavljaju na stručan i profesionalan način u skladu propisima i najboljom praksom, pridržavajući se načela propisanih u Etičkom kodeksu javnih izvršitelja, kao i da postupaju nepristrasno i pravično u skladu sa odredbama Etičkog kodeksa javnih izvršitelja u odnosu na lica u čije ime i na čiji predlog se postupak vodi, kao i u odnosu na lica protiv kojih se postupak sprovodi.

Pravilnik sadrži i sledeće odredbe:

- Javni izvršitelj savesno i ekonomično obezbeđuje, koristi i održava kapacitete kancelarije u cilju nesmetanog i efikasnog obavljanja delatnosti i postupanja po predmetima koji su mu povereni, uzimajući u obzir upravljanje ljudskim resursima i obimom posla, kao i odgovarajuće mehanizme za procenu i kontrolu rizika.

- Javni izvršitelj savesno i brižljivo upravlja predmetima i vodi finansijsko poslovanje, u skladu sa propisanim finansijskim i bezbednosnim procedurama.

- Prilikom obrade predmeta, javni izvršitelj na odgovoran način postupa sa softverskim aplikacijama i licencama izdatim od ovlašćenih proizvođača softvera, u skladu sa zakonom.

- Javni izvršitelj efikasno preduzima odgovarajuće mere u cilju zaštite sistema i podataka od neovlašćenog pristupa, uključujući i upotrebu lične identifikacije za ulaz u informacione sisteme na radnim mestima, u skladu sa posebnim propisima.

- Javni izvršitelj ažurno postupa u svim predmetima, pridržavajući se profesionalnih kriterijuma navedenih u Etičkom kodeksu javnih izvršitelja.

- Javni izvršitelj sa naročitom pažnjom sprovodi izvršenja prema redosledu prijema predmeta, ako priroda potraživanja ili posebne prilike ne nalažu odstupanje.

- Javni izvršitelj se odgovorno i brižljivo stara o tačnosti podataka navedenih u predmetima.

- Javni izvršitelj uredno vodi i organizuje arhivu na metodičan i stručan način.

- Javni izvršitelj ažurno i kontinuirano vodi elektronsku evidenciju o svom poslovanju na način koji omogućava neometano prenošenje podataka u centralnu bazu ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa, uz efikasno otklanjanje eventualnih smetnji koje bi onemogućile vođenje elektronske evidencije ili slanje izveštaja.

- Javni izvršitelj savesno čuva podatke dobijene tokom vršenja poverenih javnih ovlašćenja, tako da ti podaci ne postanu dostupni neovlašćenim licima bez odobrenja lica na koje se odnose, starajući se da njegovi zamenici, pomoćnici i zaposleni budu blagovremeno obavešteni o obavezi poverljivosti i da se pridržavaju te obaveze.

- Javni izvršitelj je aktivno posvećen konstantnom usavršavanju i proširivanju svog opšteg i pravnog obrazovanja, kroz praćenje odgovarajućih propisa, sudske i javnoizvršiteljske prakse, kao i stručne literature.

- Javni izvršitelj se sa posebnom pažnjom brine da njegovi zamenici, pomoćnici i lica zaposlena u njegovoj kancelariji pohađaju adekvatnu obuku koja im omogućava sticanje svih znanja i veština koje su potrebne za efikasno i kvalitetno obavljanje poslova koji su im povereni.

- Javni izvršitelj na savestan i pravičan način postupa kao odgovoran i uzoran poslodavac, pružajući svojim zaposlenima neophodne radne uslove i odgovarajuće resurse za obavljanje poslova koji obezbeđuju kontinuitet u poslovanju.

- Javni izvršitelj radi stručnog i profesionalnog obavljanja poslova u kancelariji, uvažava podjednako zahteve za usavršavanjem svih zaposlenih i omogućava im da se razvijaju i napreduju u okviru svojih funkcija i poslova koje obavljaju u skladu sa potrebama i mogućnostima kancelarije, uz poštovanje Etičkog kodeksa javnih izvršitelja.

- Javni izvršitelj se odgovorno stara o unapređenju svog poslovanja radi efikasnog i profesionalnog vršenja poverenih javnih ovlašćenja i u tom cilju periodično razmatra učinak kancelarije, uzimajući u obzir finansijsko poslovanje kancelarije javnog izvršitelja i kvalitet preduzetih radnji i aktivnosti.

- Javni izvršitelj redovno i sistematično prati kvalitet učinka u predmetima, o čemu sačinjava interne izveštaje o broju nerešenih, primljenih i izvršenih predmeta, o savladavanju priliva predmeta, vremenu potrebnom za izvršenje, stopi uspešnosti, troškovima izvršenja i broju pritužbi i pravnih lekova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.