NavMenu

Digitalni juan će se razlikovati od bitkoina

Izvor: BANKAR Sreda, 25.12.2019. 14:21
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Zamenik direktora Narodne banke Kine Mu Čangčun izjavio je da će se digitalni oblik juana razlikovati od bitkoina (BTC) i stejblkoina.

Kineski list South China Morning Post izveštava da je šef Instituta za istraživanje digitalne valute pri Narodnoj banci rekao da će kineska digitalna valuta biti digitalni oblik juana bez prostora za nagađanja o njenoj vrednosti i bez podrške korpe valuta.

Mu je pojasnio:

- Valuta nije za špekulacije. Razlikuje se od bitkoina ili stejblkoina, koji se mogu koristiti za špekulacije ili zahtevaju podršku korpe valuta.

Nedavno je Mu naznačio da će nova nacionalna digitalna valuta u Kini raditi u dvoslojnom sistemu, a PBoC je na vrhu, a komercijalne banke u drugom nivou centralizovanog sistema, piše Cointelegraph.

Narodna banka je u novembru objavila da namerava da sprovede pilot projekat sa ograničenjima na velike gotovinske transakcije koji će trajati dve godine i koji će se sprovoditi u fazama u provinciji Hubej, provinciji Džeđijang i u gradu Šendženu.

Istog meseca Mu je jasno stavio do znanja da Kina ne počinje rat sa gotovinom uvođenjem sopstvene digitalne valute. Umesto toga, Peking namerava da nova valuta dopuni papirni juan.


U međuvremenu, kineska centralna banka ide punom brzinom prema lansiranju digitalnog tokena da izazove američki dolar jer planira da sprovede prvi test u digitalnoj valuti svoje centralne banke pre kraja 2019. Pod budnim okom centralne banke, četiri glavne banke i glavni ekonomski učesnici poput kineskog Telekoma navodno će testirati plaćanja u digitalnoj valuti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.