Izvor: eKapija | Sreda, 25.12.2019.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi set poreskih zakona (6) - Olakšice za banke i investicione fondove

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Nove izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica uglavnom će se primenjivati na utvrđivanje, obračunavanje i plaćanje poreske obaveze za poreski period koji počinje u 2020. godini, dok jedina odredba čija primena počinje u 2019. je odredba po kojoj je izvršeno usklađivanje sa Zakonom o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Naime, kako objašnjavaju iz Računovodstvene agencije Unija BG prošireno je priznavanje troškova bankama i po osnovu umanjenja duga (trošak koji snosi banka) u visini koja je obračunata u skladu sa zakonom kojim je uređena konverzija stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Na ovaj način država je izašla u susret bankama i dozvolila da rashod koji banke imaju po osnovu umanjenja duga bude priznat trošak i ne uvećava poresku osnovicu za porez na dobit.

Prema njihovim rečima najznačajnije izmene koje se odnose na nove olakšice za poreske obveznike će se primenjivati od 2020. godine.

- Jedna od njih se odnosi opet na banke i konverziju duga. Naime, banci, kao poreskom obvezniku priznaje se pravo na poreski kredit u iznosu od 2% preostalog duga (glavnica + nenaplaćena dospela kamata). Poreski kredit koristi se za umanjenje poreza na dobit i banka ga može koristiti u dva uzastopna poreska perioda, u iznosu od 50% kredita. Ukoliko ga banka ne iskoristi u ovim periodima, on se može preneti na račun poreza na dobit iz budućih obračunskih perioda, ali ne duže od 10 godina.

- Od velikog značaja su olakšice za obveznike koji su osnovani u skladu sa propisima kojima se uređuju investicioni fondovi – ovi obveznici praktično su oslobođeni od poreza na dobit po osnovu prihoda koji ostvare od prodaje nepokretnosti koje su koristili ili su u izgradnji, dugoročnih hartija od vrednosti, investicionih jedinica i prava intelektualne svojine. Osim toga, po ovom osnovu predmetni obveznici neće utvrđivati kapitalni dobitak, tako da će taj prihod ostati neoporezovan - objašnjavaju iz Unije.

Izmenama je obuhvaćeno i pravo na korišćenje poreskog kredita po osnovu poreza po odbitku plaćenog u drugoj državi na prihod od usluga izvršenih u toj drugoj državi, navodi Lela Ignjatović iz Advokatske kancelarije Lilegal.

- Izmenama je obuhvaćen i način primene poreskog podsticaja iz člana 50a Zakona, za ulaganja u osnovna sredstava – poreski podsticaj obveznik primenjuje počev od poreskog perioda u kojem je ostvario računovodstvenu dobit, a ne oporezivu dobit, i na kraju se definišu odredbe u vezi sa poreskom konsolidacijom, pa se propisuje da su pravna lica koja su prestala da ispunjavaju uslove za poresku konsolidaciju pre isteka roka od pet godina, ili su se opredelila da prestanu da primenjuju poresku konsolidaciju, dužna da u poreskoj prijavi koja se podnosi za poreski period u kojem su prestali uslovi za poresko konsolidovanje utvrde i srazmerno plate razliku na ime poreske privilegije koju su iskoristili - navodi Ignjatović.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE