NavMenu

Podrum Lukić u selu Babajić čuva tradiciju proizvodnja rakije i vina staru više od jednog veka (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 25.12.2019. 09:56
Komentari
Podeli
Selo Babajić kod Ljiga, okruženo obroncima planina Rajac i Rudnik, poznato je po uzgoju šljive, ali i vinogradima. Upravo ovde nalazi se Podrum Lukić, koji čuva tradiciju dužu od jednog veka.

Sve je počelo zahvaljujući vrednim i visprenim domaćinima, kakvi su i inače u valjevskom kraju, kaže za eKapiju direktorka Slađana Lukić.

Ova porodica ima 40 ha sopstvenog zemljišta, a 10 ha je pod voćnjacima.

- Najveći deo voćnjaka je pod zasadima šljive, a manji deo je pod zasadima dunje, kajsije, jabuke. Sorte šljive u našim šljivacima su: ranka, požegača, čačanska rodna, čačanska lepotica, čačanska rana, kao i nova sorta timočanka - kaže sagovornica.

Rakija se ovde proizvodi nа trаdicionаlаn nаčin, dvostrukom destilаcijom uz primenu sаvremenih tehnoloških postupaka u preradi voća.

Kada je reč o rakijama, asortiman čine rakije od pomenutog voća, kao i od kruške viljamovke, ali i loza. Ipak, zaštitni znak Podruma Lukić jeste Dekada, rakija stara deset godina, koja je kupaža rakija od šljiva ranke i požegače.

Svi koji žele da degustiraju ove rakije, to mogu da učine u mnogobrnojnim restoranima, barovima, hotelima u Srbiji, a može da se kupi i u Sloveniji.

Ipak, kako kaže Lukićeva, i dalje postoje problemi sa plasmanom kvalitetne rakije na našem tržištu:

- Jedan je da je većini ugostitelja koji najviše rakije "povlače" na tržište bitna samo cena, pa makar i roba samo ličila na rakiju ili da na ambalaži piše da je rakija. Drugi problem je što mnogi i ne znaju šta je kvalitet, mnogi ne znaju ni ukus rakije, a veruju ili su naučeni da je svaka rakija "brlja" a viski, votka, tekila su ekskluzivna pića. Marketing je učinio svoje, kao i godine nipodaštavanja svega što je naše.


Tradicija proizvodnje vina

Osim rakije, Podrum Lukić bavi se i proizvodnjom vina sa tri hektara vinograda. Od sorti vinove loze gaje se šardone i pino noar (Pinot Noir), a podignuti su novi zasadi tamjanike na 60 ari i zasadi sorte pino griđo (Pinot Grigo) na 50 ari.

- Lukići su negovali tradiciju proizvodnje vina. Dolaskom komunizma u selu su se svi vinogradi zatrli. Poslednji iskrčen vinograd u selu iskrčio je deda Života Lukić 1957. godine. Mi smo pre 20 godina opet zasadili 20 ari da imamo za naše potrebe, ali nismo umeli da se zaustavimo. Sada imamo tri hektara. Od svih vrsta grožđa imamo i tu vrstu vina, kao i Rose koji je od pino noara - kaže Slađana Lukić.
ChardonnayChardonnay

Oni koji vole vinski turizam, takođe mogu da se upute u Podrum Lukić. Ovde će degustirati vina i rakije uz domaću zakusku. Planovi na ovu temu kuju se i za 2020. godinu.


- Prvi plan za sledeću godinu je da završimo izgradnju četiri apartmana. Ideja je da privučemo turiste da nas posete, da isprate čitav proces proizvodnje, da osete taj duh starog i novog, da degustiraju vina i rakije u miru voćnjaka i vinograda, livada i šuma. Drugi plan je da smanjimo investicije u nove proizvode i da se pozabavimo ovim što smo napravili do sad, a to je širok spektar proizvoda: osam vrsta rakija u tri različite ambalaže i četiri vrste vina. Treći plan, najbitniji, jeste da počnemo i mi da uživamo u svemu tome - kaže za kraj razgovora Slađana Lukić.

Aleksandra Kekić

Fotogalerija
Podrum Lukić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.