NavMenu

U Subotici će se graditi najveći vetropark u Evropi - Maestrale Ring proizvodiće struju za pola miliona ljudi

Izvor: eKapija Sreda, 25.12.2019. 09:33
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Odbornici subotičke skupštine usvojili su Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane Maestrale Ring, investicije vredne 700 mil EUR.

Finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbediće preduzeće Vetropark Maestrale Ring, čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo Fintel Energija. Plan će izraditi Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i Projektura doo Beograd.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Tiziano Giovannetti najavio je u februaru ove godine da će ovim projektima Srbija biti među najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju sa fosilnih goriva do čiste energije.

- Projekat Maestrale Ring će biti najveća vetroelektrana koja se gradi na kopnu na celom evropskom kontinentu - rekao je Giovannetti.

Predviđeno je da se vetropark instalira u jugoistočnom ataru administrativnog područja Grada Subotica i to između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, a područje vetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mesta. Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara.

Procenjeno je da vetropark koji će da se gradi u Čantaviru moći će da proizvede 600 MW električne energije, što je, kako navode lokalni mediji, dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

- U narednom planskom periodu potrebno je stimulisati razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), čime će se znatno uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštitu i očuvanje prirodne i životne sredine. Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi moglo da doprinese smanjenju uvozne zavisnosti zemlje i umanji štetne efekte staklene bašte - navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane Maestrale Ring.

Planom se definišu pravila uređenja i pravila građenja posebno za realizaciju sledećih sadržaja:

- Vetroelektrana – sistema od više vetrogeneratora za proizvodnju električne energije uz pomoć vetra

- Trafostanica 400/x kV

- Okvirna trasa 400 kV dalekovoda koji povezije trafostanicu sa prenosnim sistemom Elektromreža Srbije

- Podzemne energetske i telekomunikacione kablovske mreže koja međusobno povezuje vetrogeneratore i čitav kompleks povezuje sa mestom za isporuku proizvedene energije u elektroenergetsku mrežu i omogućava upravljanje vetroelektranom

- Sistem pristupnih saobraćajnica čija izgradnja predstavlja privremenu rekonstrukciju ili ojačanje postojećih atarskih puteva za potrebe tehnološkog postupka izgradnje i održavanja vetroelektrane.

Inače, Fintel Energija A.D. je pionir u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Balkanu, gde posluje već čitavu deceniju i predstavlja jednog od najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.