Izvor: Niške vesti | Sreda, 25.12.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na evidenciji NSZ u Nišu najviše diplomiranih ekonomista, pravnika i doktora

Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)
Trenutno je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 33.853 aktivnih tražioca zaposlenja u Nišu i okolini, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Nišu Boban Matić.

U Nišu je trenutno bez posla 22.473 ljudi i to je u odnosu na pre pet godina 34% manje. Smanjenju nezaposlenosti u Nišavskom regionu doprineli su veliki broj stranih kompanija koje su otvorile svoje poslovnice u Nišu, ali i programi Nacionalne službe za zapošljavanje. Samo su Jura, Leoni, Cumtobel, Aster i Džonson zaposlili više od 12.500 ljudi.

Najviše nezaposlenih lica na evidenciji je sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, nakon toga sa sedmim stepenom. Veliki je broj nezaposlenih i bez zanimanja.

- Na evidenciji najviše imamo diplomiranih ekonomista i pravnika i doktora, a kada su u pitanju osobe sa srednjom stručnom spremom, najviše ih je nazaposlenih gimnazijalaca, ekonomskih tehničara, prodavaca i medicinskih tehničara - rekao je Matić.

Drastično se smanjio i broj osoba sa invaliditetom na evidenciji Nacionalne službe.

- U ovoj godini više od 200 lica je zaposleno posredstvom Nacionalne službe, a korišćenjem finansijskih sredstava. Ukupan broj lica koja su se zaposlila u ovoj godini je 377 osoba sa invaliditetom na teritoriji Nišavskog regiona - istakao je Matić i dodao da je ova služba sprovela i obuke sa osobe sa invaliditetom. Bilo je uključeno 25 lica, koja su završili obuku za aranžere cveća, informatičku obuku i engleski jezik.

Dolaskom velikih kompanija najveću potražnju Nacionalna služba ima za radnicima u auto industriji, kao i tekstilnim radnicima. Zahvaljujući tehnološkom razvoju velika je potražnja radnika za IT sektor.

On najavljuje da će i sledeće godine biti raspisani novih javnih poziva u tri kategorije programa – programi zapošljavanja, obuke i programi namenjeni zapošljavanju osoba sa invaliditetom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.