Izvor: B92 | Sreda, 25.12.2019.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Apple radi na satelitskoj tehnologiji za prenos podataka - Zaobilazi postojeće bežične mreže

Ilustracija (Foto: Kengphotographer/shutterstock.com)
Kompanija Apple ima tajni tim koji radi na satelitskoj tehnologiji koju bi proizvođač iPhone-a mogao da koristi za prenos interneta direktno na uređaje, zaobilazeći postojeće bežične mreže, piše Bloomberg.

Kako navodi taj medij, Apple ima desetak inženjera iz oblasti vazduhoplovstva, satelitskog i antenskog dizajna, koji rade na projektu sa ciljem da u roku od pet godina primene njihove rezultate. Rad na projektu je još u povoju i jasan pravac za upotreba satelita još nije definisan.

Interesovanje za komunikacione satelite i bežičnu tehnologiju nove generacije znači da je cilj te komapaniie verovatno da se omogući prenos podataka na korisnikov uređaj ili povezivanje uređaja i bez tradicionalnih bežičnih mreža. Apple bi takođe mogao da koristi satelite za preciznije praćenje lokacije svojih uređaja, omogućavajući poboljšane mape i nove funkcije.

Nije jasno da li Apple namerava da sam razvija satelite, ali je odranije poznato da Amazon planira raspoređivanje više od 3.000 satelita u budućnosti.

Poslednjih meseci Apple je počeo da angažuje nove stručnjake za softver i hardver za ovaj tim, tražeći inženjere sa iskustvom u dizajniranju komponenti za komunikacionu opremu. Kompanija je takođe zaposlila dodatne rukovodioce iz oblasti vazduhoplovne i bežične isporuke podataka.

Inače, Apple je znatno uvećao budžet za istraživanje i razvoj, potrošivši 16 mlrd USD u fiskalnoj 2019. godini, odnosno 14% više u odnosu na prethodnu godinu.

Jedan od glavnih ciljeva kompanije je da što više tehnologije koje koristi sama i proizvede, pa je rad na satelitima možda takođe deo tog koncepta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.