Izvor: Glas zapadne Srbije | Utorak, 24.12.2019.| 14:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kraljevo sa 65 miliona dinara podstiče poljoprivredu u 2020. godini

Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Grad Кraljevo je u prethodnih nekoliko godina iz budžeta izdvojio oko 500 miliona dinara za razvoj poljoprivrede. U budžetu za narednu godinu, koji je Gradsko veće predložilo Skupštini grada na usvajanje, za razne podsticaje u poljoprivredu, jednom od stubova privrednog razvoja grada, planirano je 65 miliona dinara.

Novac je namenjen za regresiranje veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica, regres za razne vidove osiguranja, kamate za kredite, zatim bespovratna sredstva za kupovinu stoke, sadnog materijala i druge radove u poljoprivredi, kao i posete poljoprivrednim sajmovima i drugim manifestacijama u cilju edukacije i razmene iskustava sa drugim poljoprivrednicima iz zemlje i sveta.

Inače, polovina novca namenjena je investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

- Zahvaljujući tim merama značajno se uvećao broj grla u stočarskoj proizvodnji i povećan je broj hektara pod voćem i povrćem. Svih ovih godina smo stalno prisutni na terenu i sve to doprinosi tome da što veći broj ljudi ostane na selu - kaže Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu grada Кraljeva.

Na konkursima koji traju od aprila do novembra prednost se daje mladim poljoprivrednicima, ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i domaćinstvima koja imaju više članova. Prednost takođe imaju i oni poljoprivrednici koji prvi put konkurišu, da bi se izbegle ranije pojave da podsticaje dobijaju isti ljudi.

Prema Čorbićevim rečima, na teritoriji grada Кraljeva ima ukupno 72.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a oko 55.000 stanovnika živi na selu, što je oko 45% stanovništva. Na teritoriji grada ima i 14.000 hektara državnog zemljišta i ove godine, putem javnog oglasa, poljoprivrednicima je dato u zakup 450 hektara. Od zakupa, 40% novca sliće se u gradsku kasu, a 60% u budžet Republike Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.