Izvor: eKapija | Utorak, 24.12.2019.| 10:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi set poreskih zakona (5) - Od 1. januara 2020. notari podnose poreske prijave za kupovinu nekretnine umesto građana

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com )
Skupština Srbije usvojila je Izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu koje stupaju na snagu 1. januara 2020. godine. Najznačajnija izmena je ukidanje obaveze za građane koji kupuju ili prodaju nekretnine, ili dobiju na poklon, da podnose poresku prijavu za porez na prenos apsolutnih prava. Sada će to umesto njih direktno raditi notari.

Stručnjaci iz Računovodstvene kuće Unija BG i Advokatske kancelarije Lilegal analzirali su za naš portal najznačajnije izmene.

Trenutno važeća odredba, prema kojoj se porez na imovinu plaća na pravo korišćenja ili državine nepokretnosti ukoliko ono postoji, umesto na pravo svojine, prestaje da važi.

- Zaključujemo da će obveznik poreza na imovinu biti isključivo imalac prava svojine na nepokretnosti - objašnjavaju iz Unije.

Ukida se i poreska obaveza na nasleđe i poklon, odnosno obveznika poreza na prenos apsolutnih prava, da podnose poreske prijave za utvrđivanje poreza po tim osnovama, kad se nasleđe, poklon i prenos apsolutnih prava vrše po osnovu isprave koju je sačinio, overio ili potvrdio javni beležnik (ako tim danom nastaje poreska obaveza), kao i odluke koju je doneo u vršenju zakonom poverenih ovlašćenja (ako danom pravosnažnosti te odluke nastaje poreska obaveza).

- Javni beležnici te isprave dostavljaće organu nadležnom za poslove katastra kroz e-šalter, odnosno kroz e-šalter i preko Servisne magistrale organa, zajedno sa dugom dokumentacijom propisanom članom 34 Zakona o porezima na imovinu. Organ nadležan za poslove katastra je dužan da primljenu dokumentaciju, po službenoj dužnosti dostavi poreskom organu, odmah po prijemu - objašnjava advokat Lela Ignjatović.

Ignjatović objašnjava da se precizira da poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu za nepokretnost za koju ta obaveza nastane ili prestane po osnovu isprave ili odluke javnog beležnika preko javnog beležnika može podneti samo obveznik poreza na imovinu koji ne vodi poslovne knjige, iz razloga što obveznici koji vode poslovne knjige porez utvrđuju samooporezivanjem i poreske prijave podnose elektronskim putem preko portala Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija.

- Ukoliko licu koje je nasledilo nepokretnost za koju ne postoje podaci u katastrima, nastane obaveza po osnovu poreza na imovinu, kao obvezniku koji ne vodi poslovne knjige, ono je dužno da podnese poresku prijavu za utvrđivanje navedenog poreza u Zakonom propisanim rokovima ili direktno nadležnom organu jedinice lokalne samouprave ili posredno preko Javnog beležnika - istakli su iz Unije i dodali da smatraju da je na ovaj način značajno olakšano poreskim obveznicima u pogledu dodatne administracije i uštede vremena koja se odnose na prikupljanje podataka, sastavljanje i podnošenja prijava za poreze na imovinu.

Zakonom je precizno definisano šta se smatra objektima za primarnu poljoprivrednu proizvodnju na koje se ne plaća porez na imovinu, što je, kako objašnjavaju naši sagovornici iz Unije, korak napred za poljoprivredna gazdinstva koja do sada često nisu znala kako da prijave neke objekte, odnosno u koju grupu da ih svrstaju i često se dešavalo da budu više oporezovani.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE