NavMenu

Arzamas premijerno 24. decembra u Zvezdara teatru

Izvor: eKapija Nedelja, 22.12.2019. 18:20
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija/ S.P.)
Predstava "Arzamas", nastala po istomenom romanu Ivane Dimić, a u režiji Ljiljane Todorović, biće premijerno izvedena 24. decembra u 20 časova na Novoj sceni Zvezdara teatra, rečeno je na konferenciji održanoj u petak, 20. decembra u tom pozorištu.

Reč je romanu Ivane Dimić, koji je 2016. dobio NIN-ovu nagradu, koja potpisuje i dramatizaciju. "Arzamas" tematizuje odnos između majke (Branka Petrić) i ćerke (Nela Mihailović), a specifičnu ulogu Smrti igra Milan Lane Gutović.

Rediteljka Ljiljana Todorović govoreći o predstavi kaže da je ovo smešno-tužna i tužno-smešna priča o tri samoće, istakavši da je po žanru najbliža tragikomediji.

- Bavimo se samoćom - samoćom ostarelog roditelja, osamom odraslog deteta koje se o tom svom roditelju brine i o njihovom sudaru sa usamljenošću smrti, od koje svi okreću glavu i u panici od nje beže. Situacija je arhetipska. Odnos roditelja i deteta, u ovom slučaju majke i ćerke, u danima kada se neumitno bliži kraj života roditelja i kada treba da usledi rastanak. Na prvi pogled, ni lakše i jednostavnije teme u smislu da je svakome poznato, a u isto vreme ni zahtevnijeg zadatka. Jedan od inspirativnih citata bio nam je i Volterov: "Kada je sve izgubljeno, kada više nema nade, život je tada sramota, a smrt jedina dužnost". Odnos prema smrti je polivalentan, jer na prvi pogled to je užas i strah, ali kad se zagrebe ima tu svačega - kaže rediteljka.

Branka Petrić kaže da joj je ova uloga bila izazovna, ali i veoma teška.

- Radeći na ovoj temi morala sam da posegnem za svojim iskustvom, ili svojom budućnošću. To je ona faza kada naš mozak, odnosno kompjuter u njemu počne da se raspada. Onda nastaje jurnjava za delićima sećanja, napor da se nekako to ponovo dovede u red. Svest o tome, kada počinje da se događa je najgora, a prizivanje takvog iskustva je teško i iscrpljujuće - rekla je Branka Petrić.

Glumica Nela Mihailović koja igra ćerku izrazila je veliko zadovoljstvo što prvi put sarađuje sa Brankom Petrić i Ljiljanom Todorović.

- Uloga majke je bila moja inspiracija. Majka je šarmantna, duhovita, sva satkana od života. Približavajući se smrti ona postaje teška, sebična i zahtevna, ali nastavlja da daje taj splet emocija - od ljubavi do mržnje, a zapravo od život do smrti. Ta zavodljivost smrti i života, mreža koja se plete u iskustvu svakog od nas i pokušaj razumevanja i rasplitanja tog nerazdvojivog odnosa života i smrti je ono čime smo se mi bavili - kaže Nela Mihailović.


Glumac Milan Lane Gutović ima veoma specifičnu ulogu. U predstavi "Arzamas" ima zadatak da personifikuje smrt. Kako kaže, uloga Smrti je na neki način izvan predstave a zapravo je njen ključni momenat.

- Ja igram zavodljivu smrt. Zadatak ove uloge je da napravim vezu između publike i onoga što ćete videti na sceni i da objasnim jednu vezu između smrti same i vas kao gledalaca. Sva ta objašnjenja su naravno nepotpuna. Upotpune se tek onda kada umremo, ali ova površna saznanja koja imamo mi, obični, ljudi ili pozorišni stvaraoci, to smo upisali u ovih nekoliko strana teksta koje ja igram - rekao je Milan Lane Gutović.

Za scenografiju je bila zadužena Nera Vulović, za kostimografiju Lana Cvijanović a za muziku Zoran Erić.

Prve reprize predstave zakazane su za 25. i 27. decembar, a sledećeg meseca predstava će biti na repertoaru 15, 21. i 22. januara.

S. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.