NavMenu

Automatizovana gradnja počela da se razvija još šezdesetih godina

Izvor: eKapija Petak, 20.12.2019. 15:01
Komentari
Podeli
(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Automatizacija ubrzano postaje normalni deo svakodnevnog života i karijere mnogih ljudi, što nije zaobišlo ni građevinsku industriju. Jedna od tehnologija automatizovane gradnje vuče svoje korene još od šezdesetih godina.

Tehnologija u smislu zidarskih robota dramatično se transformisala od svoje ograničene realizacije pre više od 50 godina, izlivši se danas u nove tehnološki naprednije varijacije, piše portal M kvadrat.

Snimci Motor Mason-a, mehaničkog zidara koji je navodno razvijen sredinom šezdesetih godina, izašle su 2014. godine. Tvrdeći da će postavljati cigle pet do deset puta brže od uobičajene metode, proizvod bi bio postavljen na šinu paralelnu sa zidom, duž koje bi prvo stavljao malter, a potom brzo postavljao pojedinačne cigle. Nakon što je 1967. godine predstavljen, Motor Mason brzo nestaje iz građevinarstva.



U 2015. godini je ponovo otkriveni zidarski robot. Construction Robotics predstavio je svog novog robota za zidanje SAM100 (poluautomatski zidar). Povećava produktivnost tri do pet puta, te pojačava sigurnost radne snage i poboljšava planiranja poslova.



Naravno, SAM100 je po tehnološkim mogućnostima značajno napredniji od prethodnika. Više nije ograničen na paralelnu šinu koja je slabo opremljena za rukovanje pod uglovima ili drugim varijacijama zidne konstrukcije,

SAM100 uključuje ugrađeni transporter, pokretnu robotsku ruku i betonsku pumpu, koji se mogu programirati za promenu uzorka i izgleda cigle. Prate ga tehnologije praćenja podataka koje otkrivaju svakodnevne izveštaje o učinku po pitanju produktivnosti i radnih mesta, omogućujući zidarima da menjaju i poboljšavaju strategije izgradnje. Umesto da zameni zidara, cilj ove mašine je pomoć pri povećanju produktivnosti i smanjenju napora prilikom rada.



Ubrzo nakon što je SAM100 predstavljen, australijska kompanija Fastbrick Robotics izdala je sopstvenu automatizovanu mašinu za zidanje, nazvanu Hadrian X. Poput SAM100, Hadrian X je visoki tehnološki napredak, s nekoliko karakteristika koje ga ipak razlikuju od njegovog prethodnika.

S naglaskom na preciznost, mašini pomaže CAD modeliranje i tehnologije dinamičke stabilizacije, ne samo prema preciznijoj izradi, već i radi na izgradnji nultog-otpada i smanjenja troškova. Brzina i sigurnost i dalje su osnovni deo mašine, čime se omogućuje zidarima da rade više, a produktivnije.

Budući da je robot-zidar šezdesetih bio ograničen šinom, tehnologija automatizacije zidanja već je prešla daleki put. Danas mašine za zidanje uključuju i CAD i tehnologije za praćenje podataka i njihove ljudske korisnike kako bi stvorili produktivnije, sigurnije i održivije objekte nego ikada pre. Kako se ove tehnologije nastavljaju razvijati i sve se više koriste, možemo očekivati ​​da će se zidanje i automatizacija građevinarstva još više transformisati, baš kao i u prethodnih 50 godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.