Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.11.2009.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Buduća stanica za kanadske i kineske avio-kompanije - užički Aerodrom "Ponikve" idealna pretovarna luka

Svetlana Jevđović Matić
Svetlana Jevđović Matić (Foto: b)

Vazdušna luka "Ponikve", koja bi do kraja godine trebalo da dobije status civilnog aerodroma, ima potencijala da postane jedna od najboljih pretovarnih stanica u regionu. S obzirom na to da bi nakon rekonstrukcije mogao da primi i najveće teretne avione, taj aerodrom, na svega 12 km od Užica, bio bi luka za kargo kompanije koje lete sa udaljenih prostora ka zemljama Evropske unije.

- "Ponikve" je posebno interesantan kanadskim i kineskim avio-kompanijama, jer one imaju duge letove do Evrope, dokle idu kabastim avionima sa drugačijim režimom izduvnih gasova nego što to evropski zakon dozvoljava. Užički aerodrom je idealno mesto odakle bi te kompanije mogle da malim avionima distribuiraju robu prema Evropskoj uniji- kazao je za "ekapiju" Slavko Lukić iz odeljenja za loklano ekonomski razvoj Užica, naglašavajući da je za kompletno osposobljavanje aerodroma neophodno 19 mil EUR.

Svetlana Jevđović Matić
Svetlana Jevđović Matić (Foto: b)
(Slavko Lukić)

On je kazao da su opštine užičkog i zlatiborskog regiona spremne su za strateško partnerstvo sa privatnim kompanijama, ali da Grad očekuje i podoršku državnih institucija.

Prema rečima pomoćnice gradonačelnika za urbanizam Svetlane Jevđović Matić, Aerodrom "Ponikve" analiziran je i studijom Evropske unije koja je obuhvatila devet lokalnih aerodroma.

- Zahvaljujući projektu RAIRD dobili smo prave informacije i iskustva drugih evropskih zemalja, kada su u pitanu regionalni aerodromi. Investiranje u "Ponikve" je ocenjeno kao izuzetno isplativo - kazala je za "eKapiju" Jevđović Matić.

Ona je naglasila da bi osposobljavanje Aerodroma konačno povezalo užički region i zapadnu Srbije sa Evropom i time pospešilo turističke, privredne i poljoprivredne potencijale ovog kraja.

Svetlana Jevđović Matić
Svetlana Jevđović Matić (Foto: b)

Gradsko veće Užica je u septembu usvojilo odluku o prenosu prava korišćenja Aerodroma "Ponikve" sa Ministarstva odbrane na grad Užice. Kako je predloženo, taj aerodrom bio bi korišćen u civilne svrhe, ali bi Vojska zadržala mogućnost njegovog korišćenja. U gradskoj upravi se nadaju da će Ministarstvo ta prava preneti do kraja 2009. godine.

Planovi za rekonstrukciju Aerodroma "Ponikve"

Vojni aerodrom "Ponikve" nalazi se na oko 12 km severozapadno od Užica, ukupna površina zemljišta na kome se nalazi i koja bi mogla da se stavi u njegovu funkciju je 570 ha. Izgrađen je sredinom 80-tih godina prošlog veka za vojne potrebe i koristio se za povremenu upotrebu. Poletno sletna staza dugačka je 3.085 metara i šrioka 45 metara. Aerodrom "Ponikve" ima jednu od najdužih pista na Balkanu, a za razliku od drugih aerodroma u Srbiji, nema pojave magle, pa zato ima čak 250 letnih dana u godini.

Kako je procenjeno, ukupna investicija u Aerodrom "Ponikve" iznosila bi 18,9 mil EUR. Od te sume, pripremni radovi koštali bi oko 250.000 EUR, za pistu je potrebno 8,5 mil EUR, za terminal zone 6,3 mil, za infrastrukturno opremanje je neophodno 2,8 miliona, dok je za vođenje investicije namenjeno 1 milion EUR.

Svetlana Jevđović Matić
Svetlana Jevđović Matić (Foto: b)

Na Aerodromu "Ponikve" neophodno je dograditi kompletnu paralelnu rulnu stazu sa izlazom ukupne dužine oko 1.800 metara i širine 23 metra, a postojeću rulnu stazu je potrebno osvetliti. Takođe, planirano je i povećanje kapaciteta postojeće avio-platforme za dodatne 4 pozicije za avione tipa "C", zatim proširenje zgrade aerodroma za 1.500 m2, kao i proširenje postojećeg kargo skladišta za dodatnih 400 m2 i postojećeg parkinga za dodatnih 100 mesta

Potencijali vazdušnog saobraćaja

Prema studiji za Aerodrom "Ponikve", 100.000 "vazdušnih" turista godišnje donosi 190 radnih mesta na aerodromu, 210 novih radnih mesta na poslovima povezanim sa aerodromom, godišnji prihod Regiona oko 20 mil EUR, povećanje broja inostranih turista, više stranih investitora. Godišnji prihod bio bi 11 miliona EUR.

Prema proceni "Airbus" studije "Budućnost letenja 2006-2025" u 2004. godini vazdušni saobraćaj je porastao za 14%, što je najviša stopa rasta u poslednjih 25 godina. U 2008. prevezeno je više od 3 milijarde putnika, a prosečan godišnji porast za period 2006-2025. je 4,8%. Za 15 godina očekuje se 7,4 milijarde putnika godišnje, dok će broj aviona u svetu će sa sadašnjih 17.153 porasti na 33.500 u 2025.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.