NavMenu

Digitalizovano nepokretno kulturno nasleđe južnog Banata - Informacije dostupne i na mobilnom telefonu

Izvor: RTS Četvrtak, 19.12.2019. 14:55
Komentari
Podeli
QR kod (Foto: Pixabay / geralt)QR kod
Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva promovisao je projekat digitalizacije nepokretnog kulturnog nasleđa. Renovirali su sajt i upotpunili bazu podataka, a na osam spomenika u južnom Banatu postavili su QR kodove, kako bi informacije o njima bile dostupnije.

Gimnazija u Pančevu sagrađena je 1888. godine, a 109 godina kasnije proglašena je spomenikom kulture. Zgrada ima arhitektonsku vrednost, ali i kulturno-istorijski značaj.

Ove podatke možete saznati ako na mobilnom telefonu skenirate QR kod, koji je postavljen na fasadi i koji je povezan sa sajtom Zavoda za zaštitu spomenika. Tako u praksi funkcioniše projekat.

Osim ovog objekta, QR kodove dobilo je još sedam spomenika u južnom Banatu.

- Birali smo da to budu spomenici od izuzetnog značaja, što je najviša kategorizacija utvrđena na nivou države, i da budu pokrivene sve opštine Južnog Banata - kaže Grozdana Milenkov, koordinatorka projekta.

Izabrani objekti detaljno su opisani i na renoviranom sajtu Zavoda. Tu su arheološko nalazište u Starčevu, Dom Mihajla Pupina u Idvoru, dva objekta u Vršcu, rumunska crkva u Uzdinu, staro jezgro Bele Crkve i Magistrat, današnji Narodni muzej u Pančevu.


Baza podataka ima mogućnost dopunjavanja, kako bi javnost bila pravovremeno informisana o radovima i novim kulturnim dobrima.

- Ima 48 evidentiranih dobara, koji zavređuju da budu kulturno dobro, ali je u toku postupak utvrđivanja. Treba uraditi predlog odluke, tehničku dokumentaciju i sve što je potrebno - kaže Jasmina Vujović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika u Pančevu.

Projekat digitalizacije nepokretnog kulturnog nasleđa finansiralo je Ministarstvo kulture, a sledeće godine QR kodovi trebalo bi da budu postavljeni i na desetak drugih objekata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.