NavMenu

Očekuje se gradnja još jednog vetroparka u Alibunaru

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 19.12.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Vetropark Alibunar (Foto: Zvone/shutterstock.com)Vetropark Alibunar
Ugovor o pravu službenosti na korišćenje i postavljanje energetskih kablova za potrebe izgradnje novog vetroparka Banat 1 u Alibunaru, potpisan je u toj južnobanatskoj opštini između predstavnika tamošnje lokalne samouprave i belgijsko-holandske kompanije WindVision, koja je investitor.

Prema rečima predsednika alibunarske opštine Dušana Dakića, u pitanju je krovni ugovor iz kojeg će proisteći svi ostali sporazumi u vezi s izgradnjom vetroparka, koja se očekuje naredne godine. Postavljanje kablova do mesta na kojima će biti podignute turbine jedan je od osnova za započinjanje tog velikog posla, napominje Dakić:

- Kompanija WindVision završila je ispitivanje bunara u Seleušu, gde će uskoro početi i montažu beton - baze, koja joj je neophodna za izradu putne mreže kroz njive. To je prvo s čim će se početi realizacija projekta, jer je kompaniji potrebna čvrsta mreža puteva. Računa se da će biti duga oko 70 kilometara, kroz atare, da bi mogla da gradi noseće stubove i doprema turbine i druge delove.

Novi vetropark imaće 58 turbina i protezaće se od Vladimirovca, na teritoriji opštine Alibunar, prema Novom Kozjaku.


Sadašnji vetroparkovi Malibunar i Alibunar, koje je izgradila belgijska kompanija Elicio, ukupno imaju 25 turbina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara. U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha. Budući kompleks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.