Izvor: Večernje novosti | Četvrtak, 19.12.2019.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mislite da imate sindrom hroničnog umora - Testirajte se u KC Bežanijska kosa

(Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Udruženje obolelih od sindroma hroničnog umora i krize svesti (SHUKS) je u Ćupriji organizovalo naučni skup tokom kojeg je njihov predsednik Ina Ignjatović (40) obelodanila i to da je čak pet godina patila zbog mnoštva infekcija u krvi, čestih povišenih temperatura, visokog krvnog pritiska, dugotrajnog umora, otkazivanja jetre...

Nije, kaže, imala snage ni do prodavnice da ode, a sada - zahvaljujući terapiji - podmuklu bolest savremenog doba, čiji je "okidač" stres, uspeva da drži pod kontrolom.

U februaru je, naglašava, formirano udruženje koje čini pedesetak članova iz čitave Srbije, sa ciljem da obolelima pomogne u brzom postavljanju dijagnoze i početku lečenja.

- Problem je to što testiranje funkcije auto nervnog sistema može da se obavi samo u kliničkom centru Bežanijska kosa, u kojem i ja radim, a to je prva laboratorija ove vrste u čitavoj jugoistočnoj Evropi - kaže predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije i redovni profesor Interne medicine i Kardiologije Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Branislav Milovanović.

Pritom, i Svetska zdravstvena organizacija je propoznala da je sindrom hroničnog umora širom planete već dostigao nivo epidemije. A, za dijagnostiku i lečenje je potrebna saradnja kardiologa, infektologa, nefrologa, lekara opšte prakse i internista.


Simptomi

- Mnogi naši pacijenti, od ambulanti opšte prakse, do infektivnih klinika, imaju multiple tegobe, a zapravo ne znamo od čega boluju. Najčešći simptomi su hronični zamor koji traje duže od šest meseci i ne prolazi posle odmora i sna - naglašava prof. dr Milomir Milanović sa Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.