NavMenu

Održan forum posvećen obnovi i zaštiti životne sredine u Srbiji - Konfindustrija promoviše saradnju srpskih i italijanskih kompanija

Izvor: eKapija Sreda, 18.12.2019. 13:54
Komentari
Podeli
U svetlu nedavno potpisanog memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine između Srbije i Italije, u Beogradu je održan stručni forum posvećen programima obnove i zaštite životne sredine u Srbiji, u organizaciji Udruženja italijanskih privrednika Konfindustrija Srbija i GreenHill advisory iz Rima, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Srbiji.

U ime domaćina goste su pozdravili Irena Brajović, direktorka Konfindustrije Srbija i Matijas Kleve, prvi sekretar Ambasade Italije, dok je počasni gost skupa bio italijanski ministar evropskih poslova Vinčenco Amendola, koji se, inače, nalazio u dvodnevnoj poseti Srbiji. Obraćajući se prisutnima, ministar Amendola je pozdravio delegaciju od 26 italijanskih kompanija koje su učestvovale na skupu, naglasivši da je italijanska poslovna zajednica u Srbiji zadovoljna uslovima poslovanja u Srbiji, ali i da ga raduje njihov interes za proširenje poslovanja. Ministar Amendola je još jednom potvrdio podršku zvaničnog Rima evropskom putu Srbije.

Stručni forum imao je za cilj predstavljanje mogućnosti za saradnju između italijanskih i srpskih kompanija na projektima iz oblasti zaštite životne sredine, s posebnim fokusom na zaštitu i prečišćavanje voda, upravljanje otpadom i kao i na infrastrukture u službi zaštite životne sredine.

Konkretne inicijative i projekte predstavili su predstavnici nadležnih srpskih institucija, kao što su: Ivan Karić, državni sekretar pri Ministarstvu zaštite životne sredine, zatim Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ivan Mitrović ispred Plovputa, zatim Sandra Nedeljković, zamenica direktora kancelarije za javna ulaganja kao i Miloš Radovanović, izvršni direktor JVP Srbijavode.

Na skupu su takođe predstavljeni i programi finansiranja projekata kroz programe podrške međunarodnih finansijskih institucijama. Ispred Evropske investicione banke govorila je Dubravka Negre, direktorka kancelarije EIB za Zapadni Balkan, zatim Marina Jukić ispred EBRD-a, Valentina Di Sebastiano iz Evropske delegacije u Srbiji, kao i Aleksandra Šiljić Tomić, koordinatorka projektne kancelarija UNEP-a u Srbiji.

Na skupu su takođe uzeli aktivno učešće i predstavnici gradova i lokalnih samouprava na čijim je teritorijama za naredni period predviđena realizacija projekata iz sektora koji su fokus foruma, među kojima su bili i predstavnici grada Niša i Čačka.

Podsećamo, u Beogradu je 29. oktobra ove godine, između srpskog ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i njegovog italijanskog kolege Serđa Koste, potpisan memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena, kojim započinje nova faza u odnosima dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. Ovim Memorandumom Srbija i Italija potvrdile su da ostaju, i da dalje idu putem međusobnog približavanja, razvijanja saradnje i snaženja zajedničkih napora na unapređenju stanja životne sredine kako u nacionalnim, tako i regionalnim i globalnim okvirima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.