Izvor: RTS | Sreda, 18.12.2019.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Geotermalna energija greje javne ustanove u Bogatiću - Druga fraza projekta obuhvatiće domaćinstva

Geotermalni izvor u Bogatiću (Foto: Sead Saitovic)
Ove grejne sezone u Bogatiću je pušten u rad prvi sistem daljinskog grejanja na geotermalnu energiju u Srbiji. Izgradnjom toplovoda dugog šest kilometara, mačvanska varošica upisala se na listu 250 naprednih evropskih gradova, koji za grejanje koriste termalne izvore.

Da će većina kotlova na ugalj u Mačvi uskoro otići u istoriju, potvrđuje nova podstanica za daljinsko grejanje termalnom vodom u OŠ Mika Mitrović. Ovde kažu da su u sezoni za zagrevanje 4.000 m2 škole ranije kupovali 150 tona uglja. Sada plaćaju samo manji račun za struju i tako ostvaruju uštedu od oko milion i po dinara.

U izgradnju toplovoda, koji povezuje sedam javnih ustanova u Bogatiću od vrtića i škola do zgrade opštine, investirano je 120 miliona dinara. Čak 75% novca obezbeđeno je iz kredita, a stručnjaci procenjuju da će se ulaganje isplatiti za šest godina.

Zbog pozitivnog iskustva Mačvani planiraju da realizuju i drugu fazu projekta, grejanje domaćinstava termalnom energijom, zbog čega su sa domaćim stručnjacima išli na studijsko putovanje u Austriju i Nemačku. Prema planu, toplovod za grejanje domaćinstava krenuće od bušotine B-2, kapaciteta 50 litara vode u sekundi, temperature 80 stepeni.

Mačva ima osam geotermalnih bušotina, čija energija se nije koristila četiri decenije.

Prema procenama, nove studija i projektna dokumentacija biće urađene za četiri godine, do kada treba obezbediti i novac za gradnju geotoplane u Bogatiću, koja će grejati čitavo naselje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.