NavMenu

Bjelasica i Komovi, hidroelektrana na Morači, autoput Bar-Boljare - najveći investicioni projekti u Crnoj Gori

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.11.2009. 15:34
Komentari
Podeli

Crna GoraCrna Gora

Na manifestaciji posvećenoj stanju nekretnina u Crnoj Gori i regionu (FREI), realizovanim i planiranim investicijama, planovima i projektima koje ključni lideri na svetskom i regionalnom tržištu nekretnina nameravaju da implementiraju u zemljama regiona, današnje sesije bile su posvećene odabranim projektima koji imaju potencijal da Crnu Goru predstave kao relevantnu investicionu destinaciju.

Projekti koji su se predstavili: projekat Bjelasice i Komova, odnosno planirani ski-resorti na severu Crne Gore o kojima su govorili predstavnici Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, projekat hidroelektrane na reci Morači koji je predstavio pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović, predstavnici Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dali su osvrt na izgradnju autoputa Bar-Boljare, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša govorio je o privatno-javnom parnerstvu u glavnom gradu, direktor Agencije za promociju stranih investicija Petar Ivanović, predstavio je investicione mogućnosti Crne Gore, a predstavnici Opštine Budva govorili su o projektima u toj opštini.

Tokom prezentacije planova u regionu Bjelasice i Komova, naglašeno je da prostorni plan koji je u procesu izrade treba da stvori formalne i planske pretpostavke za osmišljen razvoj, organizaciju i uređenje ovog područja, u skladu sa osnovnim razvojnim opredeljenjima i principima održivog razvoja. Istaknuto je da planom treba izvršiti reviziju aktuelnog Prostornog plana posebne namene NP "Biogradska gora" koji je proistekao iz ranijeg Zakona o planiranju i uređenju prostora, a nakon čije izrade su se dogodile bitne promene koje uslovljavaju njegovu adaptaciju. Plan treba da sadrži i detaljne razrade za pojedine zone i lokalitete, čime se obezbeđuju preduslovi za realizaciju investicionih projekata i uređenje prostora na lokacijama koje zahtevaju trajne promene u prostoru, a najavljeni su i moderni skijaški centri sa svim pripadajućim centrima turističke infrastrukture.

Ski-risorti će biti realizovani na četiri lokaliteta (Žarski, Torine, Kolašin 1450 i Jelovica), a u području Komova će se realizovati projekat "Eco-adventure park". Nacionalni park "Biogradska gora" se tretira kao zasebna turistička zona. Projekat revitalizacije planinskih katuna ima dva segmenta – izgradnja turističkih eko/etno – sela i oživljavanje poljoprivrednih katuna. Planski će posebno biti obrađena revitalizacija postojećih i formiranje novih poljoprivrednih dobara, a čitav niz projekata koji su već u toku će biti integrisani u lanac vrednosti ovog područja (planinarske/biciklističke staze; planinarski domovi; panoramski putevi; vidikovci ...).

Takođe, na paralelnim sesijama, predstavnici Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine govorili su o najzanimljivijim oblastima iz nadležnosti ministarstva i o napretku koji je u njima ostvaren, nakon čega je otvorena diskusija.

Programska sesija "Upravljanje prostorom u doba krize" fokusirala se na to da se problematika prostornog planiranja ne sme zanemarivati u kriznim periodima, da kontinuirani odnos prema pitanju upravljanja prostorom, bez obzira na eksterne okolnosti, jeste karakteristika uređenih i odgovornih država i društava. Ova sesija obuhvatila je analizu recentnog stanja u prostoru, krizu planiranja i razmotrila parametre globalne krize koji utiču na proces planiranja.

U cilju otklanjanja i smanjenja biznis barijera u oblasti izgradnje objekata, jedna od najznačajnijih prednosti Zakona je pojednostavljenje i skraćenje upravnih procedura za dobijanje građevinskih i upotrebnih dozvola. Sprovođenjem samo jednog upravnog postupka dobija se građevinska dozvola, a samo jednog upravnog postupka dobija se upotrebna dozvola.

FREI 2009 je tematska, multidisciplinarna manifestacija, problemski usmjerena na razvoj Real Estate investicija u zemljama regiona. FREI je namijenjen resornim reprezentima država SEE, RE investitorima i komercijalnim kompanijama iz ove oblasti, predstavnicima međunarodnih institucija i stručnoj javnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.