Izvor: eKapija | Utorak, 17.12.2019.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

E-uverenja Poreske uprave bez plaćanja administrativnih taksi

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Poreska uprava podsetila je da se, na osnovu izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama, od 14. decembra, ne plaća taksa za izdavanje uverenja Poreske uprave elektronskim putem, odnosno automatskim preuzimanjem podataka iz evidencije Poreske uprave preko elektronske komunikacije.

Poreski obveznici koji podnose zahtev za dobijanje uverenja u papirnoj formi preko pisarnice u filijalama Poreske uprave i dalje su u obavezi da plaćaju taksu kao i do sada i to u ukupnom iznosu od 640 dinara, navedeno je u saopštenju.

Preko portala Poreske uprave e-Porezi, poreski obveznici mogu elektronski podneti zahteve za izdavanje uverenja i dobiti uverenja u elektronskom obliku o plaćenim obavezama na svim uplatnim računima javnih prihoda, uverenja o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje, uverenja o plaćenom porezu na dodatu vrednost i uverenja o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku, u skladu sa zakonskim propisima.

- Podaci pokazuju da je od dana početka primene, primljeno blizu 90.000 zahteva u elektronskom obliku, odnosno da se prosečno dnevno izdaje oko 500 uverenja u elektronskom obliku. Broj primljenih zahteva i izdatih uverenja u elektronskom obliku je u konstantnom porastu - saopšili su iz Poreske.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.