NavMenu

Nemačke železnice traže radnike, plata do 52.000 EUR godišnje

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 16.12.2019. 16:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Uprkos tome što se sve češće pominje usporavanje privrede prve sile EU, Nemačke železnice očajnicki traže osoblje, piše Bild. Ta kompanija će, prema poslednjim podacima, tokom sledećih pet godina morati da zameni čak polovinu od 200.000 radnika.

Glavni razlog kadrovskog pojačanja leži u činjenici da mnogi trenutno zaposleni uskoro odlaze u penziju, a plata u ovom sektoru kreće se od 34.000 do 52.000 EUR godišnje, u zavisnosti od pozicije i iskustva radnika, prenosi novac.jutarnji.hr.

Martin Seiler, zadužen za ljudske resurse Nemačkih železnica, kaže da bi do kraja 2019. godine kompanija trebalo da zaposli čak 24.000 novih radnika. Istu brojku pridošlica uprava očekuje i sledeće godine.

Istovremeno, nemačka savezna vlada zbog ambicioznog paketa protiv klimatskih promena planira da poveća investicije u železnice, pa će se u tom sektoru otvoriti dodatnih 8.000 radnih mesta.

Nemačke železnice trenutno, pre svega, traže mašinovođe, kao i uslužno i informatičko osoblje, građevinske i elektro inženjere. Buduće generacije vozova trebalo bi da budu "preciznije i robusnije" da bi se sprečila neželjena kašnjenja i otkazivanja. U tom sektoru prošečna plata zavisi od vrste posla.

U kompaniji je trenutno angažovano 500 različitih zanimanja, među kojima su i kuvari, kancelarijski radnici, inženjeri i IT strucnjaci. Vozači lokomotiva u proseku zarade 38.000 EUR, ali njihova plata može dostići i 50.000 EUR.


Prihodi konduktera kreću se od 34.000 do 46.000 EURgodišnje (bruto iznos), dok službenici u železnickim restoranima zarade između 33.000 i 37.000 EURgodišnje.

Radnici službe za korisnike ostvare godišnji prihod između 34.000 i 46.000 EUR, dok putnički savetnici i prodavci karata mogu zaraditi do 39.000 EUR.

Graditelji pruga prosečno primaju do 42.000 EUR bruto, a njihova plata zavisi od radnog iskustva i naknada za rad praznicima, nedeljama i u noćnim smenama.

Tehničari za kontrolu i bezebednost u proseku zarade najveću godišnju platu koja se može dostići i do 52.000 EUR, a oko tog iznosa kreću se i dispečeri zaduženi za kontrolu puta železnica, čija je uloga uporediva sa kontrolorima leta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.