NavMenu

Službeni glasnik sačuvao izdavačku kuću Prosveta - U planu i sanacija knjižare Geca Kon vredna 200.000 EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 16.12.2019. 15:00
Komentari
Podeli
Sporazumom o poslovnoj saradnji između dve najznačajnije izdavačke kuće u Srbiji, odobrenim u Ministarstvu privrede, Službeni glasnik će od propadanja sačuvati Prosvetu, kao i kultnu knjižaru Geca Kon. Zahvaljujući ovom ugovoru, koji na snagu stupa od marta 2020. godine, Prosveta će, kao ugledna kuća sa tradicijom dugom 75 godina, zadržati svoj dosadašnji status pravnog lica. Osim toga, pomenutim sporazumom biće obuhvaćena i sanacija kultne knjižare Geca Kon vredna 200.000 EUR. Prema ugovoru, predviđeno je da Glasnik preuzme izvestan broj radnika Prosvete, kao i da Glasnikova izdanja budu puštena u prodaju u knjižarama Prosvete.

Nije prvi put da JP Službeni glasnik, osim izuzetnog doprinosa koji pruža razvoju kulture, preuzima na sebe i očuvanje znamenitih ustanova čiji je opstanak ugrožen. Tako je 2017. godine ovo preduzeće preuzelo prostor čuvene knjižare Plato na Filozofskom fakultetu, a koji je četiri godine zaredom bio prazan. Nakon renoviranja prostorija, Glasnik je vratio kvalitetnu knjigu na Plato, koje važi za referentno mesto akademskog života u Beogradu, otvorivši knjižaru simbolično nazvanu Novi Plato.

Izdavačka kuća Prosveta osnovana je 14. decembra 1944. godine, a od tada je izdala 20.000 naslova. Prva objavljena knjiga bila je Narod je besmrtan autora Vasilija Grosmana, nakon čega su usledila tri čuvena dela nobelovca Ive Andrića, koji je ujedno bio i prvi predsednik Upravnog odbora Prosvete.


Od samog osnivanja Prosveta je u svojim prostorijama okupljala velikane jugoslovenske književnosti kao što su Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Mira Alečković i brojni drugi. Kako Prosveta i dalje poseduje autorska prava na pojedine vredne naslove, moguće je očekivati njihovo ponovno izdavanje u budućnosti u saradnji sa novim partnerom Službenim glasnikom, navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.