NavMenu

Nema dovoljno zainteresovanih za stočarstvo u Apatinu - Od 5 miliona dinara subvencija dodeljeno 1.500.000 dinara

Izvor: RTV Ponedeljak, 16.12.2019. 13:22
Komentari
Podeli
Ovca rase Il de frans (Foto: Aleksandra Kekić)Ovca rase Il de frans
Opština Apatin poljoprivrednicima daje bespovratna sredstva za kupovinu stoke i finansira kamate za kredite koje uzimaju poljoprivredna gazdinstva za nabavku repromaterijala i opreme.

Uvećanjem agrarnog budžeta za pomoć poljoprivrednicima opredelila je 8.000.000 dinara, ali nije bilo dovoljno zainteresovanih za bespovratna sredstva kada je stočarstvo u pitanju.

- Bilo je potpisano 10 ugovora sa stočarima i data su sredstva od 1.500.000 dinara, a planirano je bilo 5.000.000 dinara. To je pokazatelj da nije bilo dovoljno zainteresovanih za ovaj konkurs - rekao je Željko Kiš, savetnik za poljoprivredu i vodoprivredu u opštini Apatin.

Opština je porodici Kosanović za sam start pomogla sa 150.000 dinara, uz pomoć kojih su kupili 20 umatičenih grla ovaca.

Pre dve godine su počeli sa uzgojem ovaca i ističu da su svu ušteđevinu investirali u ovčarstvo zbog manjih obaveza. Prednost su videli u činjenici da su među retkima u apatinskoj opštini, koji imaju umatičena grla u stadu od 40 životinja, ali kako kažu, muke oko birokratije i niske otkupne cene na tržištu za kilogram žive vage tek ih sustižu.


- Veliki otkupljivači i klanice mnogo "srozavaju" cenu, do neverovatnih 180 dinara za kilogram mesa. Optimalna cena bila bi 280 ili 300 dinara, da bi imali računicu tokom godinu dana, dok ne uhranimo tu jednu ovcu - rekla je Nedeljka Kosanović.

Kosanovići žele da se intenzivnije bave ovčarstvom, ali dodatan problem je ispaša, jer je ima u okolnim selima, ali ne i u Apatinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.