Izvor: Nezavisne novine | Nedelja, 15.12.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Energetska zajednica odlučila - Nema proširenja sankcija protiv BiH

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica u petak, 13. decembra, nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Uspeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije Bosni i Hercegovini ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i jednostavno na kraju nije postignut konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija. Nadam se da će entitetske vlasti ovo dodatno vreme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i Odluka o tečnim naftnim gorivima. Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još pre dve godine, potrebno je hitno usvojiti i time, pored sankcija, sprečiti dalje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani - ističe ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Evropske zajednice, pojedinačno razmotri, u prvoj polovini naredne godine.

Nezavisne novine podsećaju, prethodno je iz Sekretarijata EZ najavljeno da će Ministarski savet EZ produžiti postojeće sankcije zbog neimplementacije mera iz sporazuma, te da će dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice. Ove mere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja Direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.