Izvor: Indikator | Nedelja, 15.12.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hercegovina je turistička lokacija budućnosti, a Čapljina najbolja investiciona destinacija u JIE

(Foto: Alex Marakhovets/shutterstock.com)
Hercegovina je turistička lokacija budućnosti prema ocenama uglednog svetskog financijskog časopisa Financial Times iz Londona, a Čapljina izdvojena kao najbolja investiciona destinacija u jugoistočnoj Evropi.

Centar za investicije i razvoj preduzetništva (CIRP) Mostar je prepoznao priliku za odličnom promocijom regiona Hercegovine na svetskom nivou, pripremio aplikaciju na objavljeni poziv FDi časopisa i dostavio sve potrebne informacije. Investicioni stručnjaci i specijalisti analizirali su različite kriterijume uključujući ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, prijateljsko poslovno okruženje, te turističku atraktivnost.

Na temelju toga specijalizovano izdanje prestižnog časopisa Financial times za promociju stranih ulaganja – FDI Magazin svrstao je region Hercegovine na 6. mesto u kategoriji "TOP 10 Turističkih lokacija budućnosti 2019./20." prema FDI strategiji.

Tako se Hercegovina našla u društvu Australije, Kostarike, Cipra i drugih, a specijalno je nagrađena za kulturno baštinski turizam sa naglaskom na etno sela – kamenim kućicama u tradicionalnom štihu, s konobom, kušaonicom vina, trgovinom opremljenom rukotvorinama, suvenirima i tradicionalnim proizvodima poput uštipaka, domaćeg meda, lekobilja ili domaćih likera.

- Pozicioniranje na prestižnoj listi predstavlja preporuku potencijalnim investitorima kako vredi ulagati u Hercegovinu kao atraktivnu turističku destinaciju - istakla je direktorika CIRP-a Dijana Bošnjak.

Zahvaljujući prirodnim lepotama Hercegovine, ugodnoj klimi, obilju sunca i vode, naglašena je razvijenost svih oblika turizma, posebno avanturističkog, budući da se Hercegovina nalazi u srcu mega staze Via Dinarica, dom je Hutovog blata - jedinstvenog submediteranskog močvarnog područja, jednog od najbogatijih rezervata močvarnih ptica u Europi i Parka prirode Blidinje.

Kao najbolja investiciona lokacija u Hercegovini izdvojena je Čapljina - ekološki urban grad s prirodnim lepotama, retkim endemskim vrstama, mnoštvom lokacija koja morate posetiti te vrhunskom gastronomijom.

Nijedan drugi grad u Bosni i Hercegovini nema tako izvanrednu lokaciju i prometnu komunikaciju koji su preduslov za razvoj turizma i drugih industrija. U kombinaciji sa spremnim investicionim zonama, pojednostavljenim procedurama, smanjenim operativnim troškovima i kvalitetnoj radnoj snazi, ima najbolje predispozicije za uspešno privlačenje investitora, prenosi indikator.ba pisanje bljesak.info.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.