Izvor: eKapija | Nedelja, 15.12.2019.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zatvorena kotlarnica na mazut u centru Beograda

Ilustracija (Foto: Miroslav Lukic/shutterstock.com )
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je gostujući u Jutarnjem programu, 12. decembra, TV Happy, da je Grad Beograd ugasio veliku kotlarnicu na mazut u Sportskom centru Mirko Sandić na Vračaru.

- Grad Beograd je danas ugasio veliku kotlarnicu u kojoj je trošeno oko 150 tona mazuta i lož-ulja godišnje. Ova kotlarnica se nalazila u stambenoj zgradi u Ulici Radovoja Koraća broj 6, a iz nje se grejao SC Mirko Sandić na Vračaru. Kotlarnica je sagrađena 1970. godine, sa dva kotla i dva gorionika snage 2 MW po gorioniku i trošila je 150 tona godišnje mazuta, a od prošle godine prebačena je na lako lož-ulje zbog ekoloških propisa.

Koliko je ova kotlarnica zagađivala vazduh, najbolje znaju stanari okolnih zgrada, ali i šire na Vračaru. Da ne govorimo o tome da je kotlarnica u stambenoj zgradi bila pretnja po bezbednost stanara, jer je uvek mogla da se desi havarija, kao što se i dogodilo 10. oktobra 2014. godine, kada je jedan kotao eksplodirao - rekao je zamenik gradonačelnika, navodi se na sajtu Beoinfa.

Vesić je naveo da je priključenjem Sportskog centra Mirko Sandić na centralno grejanje obezbeđeno da se vazduh u okolini više ne zagađuje, da se čuva životna sredina i obezbede bolji uslovi u kojima treniraju sportisti i građani.

- Gašenje ovakvih kotlarnica konkretni su koraci ka tome da se smanji zagađenje vazduha - poručio je Goran Vesić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.