Izvor: eKapija | Nedelja, 15.12.2019.| 17:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Početkom marta 2020. zvanično otvaranje pogona Naš med

(Foto: SPOS/ Rodoljub Živadinović )
Posle završetka građevinskog dela pogona Naš med u opštini Rača, u toku je unošenje opreme za prikupljanje i plasman meda, te se očekuje da sva oprema za rad "na veliko" bude instalirana do kraja januara 2020. godine.

Posle perioda isprobavanja rada celog sistema u februaru, početkom marta se očekuje zvanično otvaranje Pogona.

Posle toga, sledi dobijanje svih potrebnih sertifikata za rad kao i uvođenje HACCP, HALAL i GOST-a, te se pun početak rada očekuje u periodu od aprila do juna 2020. godine, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Pogon će početi svoj rad "na veliko", odnosno, krenuće najpre sa plasmanom meda u buradima, jer, kako se navodi, nedostaje novac za nabavku kompletne opreme koja bi omogućila ozbiljan plasman meda u teglama.

Ozbiljni kupci zahtevaju postojanje mogućnosti za brzo pakovanje meda u tegle, pa su u SPOS-u predvideli nabavku potpuno automatizovane mašine, koja sipa med u staklene tegle od 40 g do 1000 g, sa automatskim lepljenjem etiketa i banderola, kao i automatskim stavljanjem tegli u kutije. Kapacitet punjenja tegli je čak 2.000 kg na sat.

Do sada je u Pogon uloženo oko 1.400.000 EUR, a nedostaje još 470.000 EUR kako pogon bio spreman za pun plasman meda u teglama, što je jedini način za postizanje zaista adekvatne naknade za rad pčelara.

SPOS je u potrazi za donatorima ili partnerima na obezbeđivanju nedostajućih 470.000 EUR ali poziva i pčelare koji još nisu uplatili donaciju za izgradnju Pogona, da uplate donaciju u visini od 120 dinara po košnici, kako bi se omogućio što raniji početak ozbiljnog plasmana meda u teglama.

Do sada je donaciju uplatilo 1.413 pčelara u ukupnoj visini od 9.918.213 dinara, što je svega oko 6% ukupne dosadašnje vrednosti investicije, ili oko 4,4% cele investicije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.