NavMenu

Uplaćen staž i overena knjižica za one koji rade za strance od kuće

Izvor: Politika Nedelja, 15.12.2019. 09:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)Ilustracija
Slobodnjaci, frilenseri koji iz Srbije rade za strance neregistrovane u našoj zemlji, moći će da uplaćuju staž i overe zdravstvenu knjižicu, što pre nisu mogli.

S obzirom na sve veći broj frilensera koji iz svojih domova u Srbiji rade za strance u Engleskoj, Americi, Kanadi, uz pomoć telefona i kompjutera, izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, država je rešila da ih uvede u legalne tokove, piše Politika.

Tako 15. decembra na snagu stupa izmenjeni zakon kojim se utvrđuje status osoba koje rade u našoj zemlji za stranog poslodavca, koji nema registrovano predstavništvo ovde.

Ovim zakonom frilenseri će se uvesti u osiguranje u svojstvu osiguranika samostalnih delatnosti.

U članu 12. postojećeg zakona predlaže se uvođenje nove kategorije osiguranika samostalnih delatnosti pod tačkom koja kaže "lica koja rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nije registrovan u Srbiji, kod koga za obavljeni posao ostvaruju ugovorenu naknadu, ako za to vreme nisu obavezno osigurani, takozvani frilenseri, sada to mogu da budu".


- To znači da će svi oni moći da uplaćuju doprinose PIO fondu, a istovremeno će biti i zdravstveno osigurani - kaže Jasna Petrović Stojanović , profesorka geografije koja već sedam godina čeka posao u struci, a od pre dve godine iz stana u Beogradu radi za poslodavca u Norveškoj.

Time će sebi regulisati status, ići će im i radni staž, dokle god budu uplaćivali.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozdravlja ovaj predlog i kaže da je važno da mladi koji rade ove poslove shvate važnost overene knjižice i plaćenih doprinosa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.