Izvor: Politika | Nedelja, 15.12.2019.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uplaćen staž i overena knjižica za one koji rade za strance od kuće

Ilustracija (Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Slobodnjaci, frilenseri koji iz Srbije rade za strance neregistrovane u našoj zemlji, moći će da uplaćuju staž i overe zdravstvenu knjižicu, što pre nisu mogli.

S obzirom na sve veći broj frilensera koji iz svojih domova u Srbiji rade za strance u Engleskoj, Americi, Kanadi, uz pomoć telefona i kompjutera, izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, država je rešila da ih uvede u legalne tokove, piše Politika.

Tako 15. decembra na snagu stupa izmenjeni zakon kojim se utvrđuje status osoba koje rade u našoj zemlji za stranog poslodavca, koji nema registrovano predstavništvo ovde.

Ovim zakonom frilenseri će se uvesti u osiguranje u svojstvu osiguranika samostalnih delatnosti.

U članu 12. postojećeg zakona predlaže se uvođenje nove kategorije osiguranika samostalnih delatnosti pod tačkom koja kaže "lica koja rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nije registrovan u Srbiji, kod koga za obavljeni posao ostvaruju ugovorenu naknadu, ako za to vreme nisu obavezno osigurani, takozvani frilenseri, sada to mogu da budu".

- To znači da će svi oni moći da uplaćuju doprinose PIO fondu, a istovremeno će biti i zdravstveno osigurani - kaže Jasna Petrović Stojanović , profesorka geografije koja već sedam godina čeka posao u struci, a od pre dve godine iz stana u Beogradu radi za poslodavca u Norveškoj.

Time će sebi regulisati status, ići će im i radni staž, dokle god budu uplaćivali.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozdravlja ovaj predlog i kaže da je važno da mladi koji rade ove poslove shvate važnost overene knjižice i plaćenih doprinosa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.