Izvor: Beta | Subota, 14.12.2019.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svetska banka odobrila Srbiji kredit od 48 mil USD

(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock)
Svetska banka je saopštila da je Srbiji odobren kredit od 48 mil USD koji će podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

Navedeno je da je Odbor izvršnih direktora banke kredit odobrio u petak, 13. decembra.

Kako je navedeno, kredit treba da finansira unapređenje kvaliteta naučnih istraživanja koja imaju komercijalni potencijal, kao i razvoj firmi koje se njima bave.

- Mada inovativni i preduzetnički potencijal u Srbiji raste, on je danas sputan malim javnim i privatnim ulaganjem u istraživanje i razvoj, neefikasnim, nekonkurentnim finansiranjem nauke i malom saradnjom između privatnog i javnog sektora - navodi se u saopštenju.

Kao problemi za inovativno preduzetništvo u Srbiji su izdvojeni "nedostatak potrebnih veština, znanja, mentorstva i finansiranja inovativnih preduzeća".

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je da u Srbiji postoji "veliki potencijalni inovativni talenat koji nije u potpunosti iskorišćen" i da Srbija u istraživanje i razvoj ulaže mnogo manji procenat BDP od evropskog proseka.

Sredstva iz kredita će se koristiti i za finansiranje projekata Fonda za nauku, ali i donacije za ubrzani razvoj inovativnih preduzeća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.