Izvor: RTS | Subota, 14.12.2019.| 09:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vojska Srbije modernizuje borbeni avion orao - Novine u napadno-navigacijskom sistemu, optičko-elektronskim uređajima i pametnom naoružanju

Ilustracija (Foto: Maksimilian/shutterstock.com)
Vojska Srbije radi na modernizaciji svog naoružanja, a jedan od projekata je i modernizacija borbenog aviona "orao". To je avion koji leti brže od zvuka, a detaljna ispitivanja konstrukcije aviona pokazala su da "orao" može da leti do 2042. godine.

Retki su primeri u svetu da jedna mala zemlja napravi avion koji leti brže od zvuka. To je uradila Jugoslavija u saradnji sa Rumunijom sredinom sedamdesetih godina. Reč je o avionu "J-22 orao". Ovaj avion u Vojsci Srbije još leti, a leteće još veoma dugo jer se radi na njegovoj modernizaciji.

To kažu Miodrag Marković, iz firme Teleoptik žiroskopi i pukovnici i piloti Vojske Srbije Dejan Vasiljević i Zoran Prodanović, koji predvode civilno-vojni tim za modernizaciju aviona orao.

Glavni delovi modernizacije su napadno-navigacijski sistem, optičko-elektronski uređaji i pametno naoružanje.

- Pod tim podrazumevamo da ćemo moći da ostvarimo isti efekat na cilj sa duplo manje, pa i više od duplo manjeg broja aviona. Ako nam je za uništenje nekog cilja sada potrebno tri aviona, sada ćemo to moći sa samo jednim vazduhoplovom - objašnjava pukovnik Dejan Vasiljević, komandant 98. vazduhoplovne brigade.

Modernizovano naoružanje činiće takozvani pametni projektili, čija je preciznost u rangu sličnih borbenih sistema u svetu.

- Osnovni nosilac je vođena raketa 'VRVZ-200' koja će omogućiti avionu "orao" dejstva sa visine od 7.000 metara na daljinu od 40 kilometara, i to u uslovima noći i složenim i povoljnim meteorološkim uslovima. Time se dobija veća mogućnost preživljavanja aviona "orao", istakao je pukovnik Zoran Prodanović, zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade.

Neuhvatljiv i sa zemlje i sa neba

Avion "orao" ima retku sposobnost letenji na malim visinama, manjim od 50 metara, što ga čini neuhvatljivim za dejstvo i sa zemlje i sa neba. Na avion orao biće postavljeno ukupno 11 novih sistema, sa ciljem da se pojednostavi rad pilota. Sve je to dosta složeno i zahteva mnogo truda srpskih vazduhoplovnih stručnjaka.

- Osnova sistema je takozvana staklena kabina, odnosno glas kokpit, koja, pre svega, podrazumeva modernu senzoriku, koja učestvuje sa inercijalnim navigacionim sistemom, pre svega, u određivanju položaja aviona - navodi Miodrag Marković iz firme Teleoptik žiroskopi.

Kao što se često govori, nekada je sve bilo kvalitetno. U to, "nekada" vreme napravljen je i "orao". Detaljna ispitivanja konstrukcije aviona pokazala su da orao može da leti čak do 2042. godine.

Vojska Srbije će tako imati žilav, pouzdan i savremen avion i neće potrošiti mnogo novca, srpska odbrambena industrija biće tehnološki unapređena.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.